Ga naar Content

Vrijwilligers ruimen zo'n 300 kilo troep op in natuurgebied de Slufter op Texel

Met zestig vrijwilligers sterk is er een opruimactie gehouden in natuurgebied De Slufter op Texel. Elk voorjaar en najaar wordt er een bezemronde gehouden in het open duingebied waar het zeewater bij hoogtij vrij spel heeft. De zee neemt dan veel rommel mee het terrein op en laat het achter als het weer eb wordt.

Vrijwilligers ruimen zo'n 300 kilo troep op in natuurgebied de Slufter op Texel - Foto: Staatsbosbeheer Texel

"We zijn heel blij met al die vrijwilligers die meededen", zegt boswachter Charlotte Maas van Staatsbosbeheer op Texel trots. "Afgelopen herfst deden er zo'n twintig mensen mee. Dat was op een woensdagmiddag. Nu deden er zestig mensen mee en dat is echt top."

Die vrijwilligers hadden wat het weer betreft mazzel. "We zijn met een zonnetje begonnen, rond 10.00 uur. Vanaf twee kanten zijn we het gebied in gegaan. De groep in het zuiden is vooral veel klein materiaal tegengekomen zoals dopjes, lollystokjes, dekseltjes en touwtjes. Aan de noordkant bij het Diepe Gat was een ander team aan de slag die grotere spullen vond zoals jerrycans, emmers en een tuinstoel."

Foto: Staatsbosbeheer Texel

Afgelopen herfst werd er nog veel meer rommel gevonden in De Slufter. Toen werd er rond de 700 kilo gevonden. Dat er nu minder is opgehaald kan te maken hebben met een extra opruimactie van organisatie Texel Plastic Vrij die elke maand met vrijwilligers langs de stranden gaat. Zij zijn op 6 januari nog door de Slufter gegaan.

"We hebben de container van afgelopen weekend nog niet gewogen, maar we schatten dat we tussen de 200 en 300 kilo troep hebben opgeruimd", zegt boswachter Maas. "Dat ruimt mooi op, maar het werk is nooit af. Er ligt helaas nog genoeg klein plastic. Eigenlijk zou je op je knieën elke vierkante meter moeten afzoeken naar kleine snippers." De volgende opruimactie van Staatsbosbeheer zal weer in de herfstvakantie zijn.

Op Wieringen kunnen enthousiaste opruimers binnenkort nog aan de slag. Daar wordt op 9 maart een actie gehouden langs de Waddenkust.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]