Ga naar Content

Blaast een boek over kunstcollectie hotel Spaander weer nieuw leven in de brouwerij?

Vanaf vandaag ligt het boek 'De ontdekking van Holland' van schrijver Jan Brokken in de winkel. Het boek gaat over de kunstcollectie van hotel Spaander in Volendam. Het ooit wereldberoemde hotel is beroemd door de vele kunstenaars die er rond 1900 kwamen. Het hotel ging in corona failliet, werd verkocht en wordt nu verbouwd. Maar keert de kunst wel terug in het hotel?

De oude herberg van hotel Spaander - Foto: NH Media

Wie nu over de dijk in Volendam loopt ziet klusbusjes op en af rijden naar het hotel aan het Markermeer. Binnen is het stoffig en de grote zaal die ooit vol hing met schilderijen van prachtige luchten, vissers en Volendamse vrouwen in klederdracht, is nu helemaal leeg.

Pannenkoeken

De zaal wordt omgetoverd tot een pannenkoekrestaurant. Een medewerkster van het hotel vertelt dat alle schilderijen zijn weggehaald voor de verbouwing. Of ze terugkeren is nog niet zeker. "De schilderijen zijn van de familie Schilder, de oude eigenaren van het hotel."

In de oude herberg hangen nog wel een paar schilderijen, maar de muren hangen niet zo vol als voorheen. Zonde, want nu met het nieuwe boek van Jan Brokken in de winkel zou je toch graag de kunstcollectie willen bewonderen.

Tekst gaat verder onder foto.

De oude herberg van hotel Spaander - Foto: NH Media

Schrijver Jan Brokken raakte gefascineerd door de geschiedenis van hotel Spaander en schreef er een boek over getiteld 'De Ontdekking van Holland.' Bij NH Radio vertelt hij waarom de kunstenaars uit binnen- en buitenland naar het vissersdorp toe kwamen. "Dat is allemaal het werk geweest van Leendert Spaander en zijn vrouw Aaltje, eind 19e eeuw", vertelt hij.

In 1881 richtte het echtpaar hotel Spaander op in Volendam. "Het was vanaf het begin de bedoeling om daar een kunstenaarskolonie van te maken", vervolgt Brokken. "Om kunstenaars vanuit de hele wereld daarnaartoe te trekken."

Buitenland

Leendert Spaander zat niet stil en stuurde folders naar alle kunstacademies in Europa. Ook reisde hij samen met zijn dochters heel Europa af om kunstenaars te bezoeken. Dat wierp zijn vruchten af, zegt Brokken. "Tientallen schilders kwamen uiteindelijk naar Volendam."  

In de grote zaal, die nu wordt omgetoverd tot pannenkoekenrestaurant, liet Spaander elf ateliers bouwen. "Dus die schilders die er kwamen hadden niet alleen de mooie luchten en mooie vrouwen. Ze hadden de ruimte om te werken en bleven langer dan gedacht. Sommigen bleven er een paar jaar en trouwden zelfs met de dochters van Leendert en Aaltje Spaander."

Lezing

En zo zijn er nog veel meer verhalen te vertellen over de kunstcollectie van hotel Spaander. Jan Brokken gaat dinsdag 5 maart om 20.00 uur met Alexander Reeuwijk in gesprek over zijn boek ‘De ontdekking van Holland’. Dat doet hij in Kerk de Swaen aan de Voorhaven 135 in Edam. Kijk voor meer informatie op www.cultuuredamvolendam.nl

Lees ook