Ga naar Content

Een leven lang carnaval in Zwaag: van protestmars naar massaal evenement

Siem Besseling en Jos Brandhoff kregen het carnaval met de paplepel ingegoten. Hun vader Co en Jan waren samen met Cor Karsten de eerste bestuursleden en stonden zo aan de wieg van het massale evenement, dat in de jaren '70 van de vorige eeuw meer weg had van een protestmars. 

Van protestmars naar massaal evenement - NH Nieuws

Jos Brandhoff (59) wijst met zijn vinger naar een foto in het jubileumboek dat in het teken staat van het carnaval in Zwaag. "Co Besseling, Cor Karsten, vader Jan", klinkt het gedecideerd. De drie grondleggers van het grootste carnavalsfeest van boven de rivieren zijn niet vergeten. 

Hij weet het nog goed, Siem Besseling (59). Als kind luisterde hij boven aan de trap mee, als er beneden vergaderd werd over het carnaval. "Dan probeerde ik te horen wie de Prins zou worden, maar dat werd toen al in het geheim besproken, met briefjes onderling."

'Waar begint hij aan?'

Nadat katholieke jongeren een eerste voorzichtige aanzet hadden gegeven met het carnaval in Zwaag, nam het trio het heft in handen en werd er serieus werk van gemaakt. Met vader Brandhoff als 'spiritueel leider'. "Hij verzon altijd van alles, had allemaal gekke ideeën. Een optocht bijvoorbeeld. 'Waar begint hij aan?', dachten ze hier in Zwaag."

"Je zag wagens met 'Hoorn kan mijn kont kussen' en een doodskist waarin Zwaag zogenaamd begraven werd"

Siem Besseling over het carnaval in Zwaag, in de jaren '70

De eerste jaren waren moeizaam en niet te vergelijken met het volksfeest van tegenwoordig. Maar het trio zette door. "Op een gegeven moment verschenen er negentien creaties voor de optocht. Toen stonden de drie oprichters met tranen in de ogen, ze hadden het toch voor elkaar gekregen", zegt Siem Besseling.

De gemeentelijke herindeling fungeerde halverwege de jaren '70 onbedoeld als extra vliegwiel, weet Siem. "De optocht werd een soort van protestmars, tegen de gemeente Hoorn. Zwaag wilde op zichzelf blijven. Je zag wagens met 'Hoorn kan mijn kont kussen' en een doodskist waarin Zwaag zogenaamd werd begraven. Dat ging best ver, maar dat mag ook met humor."

Enorm trots

De bezoekers langs de weg kwamen toen nog vooral uit het dorp zelf, pas later trekt de optocht op zondag duizenden mensen uit de hele regio. De nazaten van de grondleggers, die later zelf ook jarenlang betrokken waren bij de organisatie, zijn de vaders eeuwig dankbaar. Jos: "Wie had dat toen verwacht, dat Zwaag landelijk op de kaart zou worden gezet door het carnaval. Dat onze vaders dit hebben opgezet, maakt mij enorm trots." 

Carnavalsoptocht Zwaag live te zien

De grote carnavalsoptocht in Zwaag is komende zondag van 13.30 tot 14.30 uur live te zien op tv bij NH (Ziggo kanaal 30 en KPN kanaal 509 en streekomroep WEEFF (Ziggo kanaal 45 en KPN kanaal 1359).

Ook is de registratie live te zien via onze beide websites, apps, Facebook en Youtube. 

Siem Besseling en Jos Brandhoff: een leven lang carnaval - Foto: NH Media / Michiel Baas

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]