Bekeravontuur eindigt voor AZ met nederlaag tegen taai Feyenoord

De kwartfinale is het eindpunt in de KNVB-beker voor AZ. De ploeg van trainer Maarten Martens verloor in De Kuip met 2-0 van Feyenoord. Zo verliezen de Alkmaarders voor de tweede keer in drie dagen van de Rotterdammers.

AZ incasseert de tegentreffer van Feyenoord - Foto: Pro Shots

Voor de tweede keer in drie dagen tijd stonden de twee ploegen tegenover elkaar. Afgelopen zondag trok Feyenoord in de competitie aan het langste eind door een rake inzet van Mats Wieffer (0-1). In tegenstelling tot die wedstrijd keerden bij AZ een aantal spelers terug. Mathew Ryan was weer de keeper, Yukinari Sugawara de rechtsback en Ernest Poku verving de geschorste Vangelis Pavlidis in de spits.

Net als afgelopen week kwam AZ overtuigend voor de dag. Opnieuw speelde het met de borst vooruit, maar grote kansen bleven uit. Het was Feyenoord dat in eigen huis de wedstrijd steeds meer naar zich toe trok. Oud-AZ'er Calvin Stengs schoot van buiten de zestien net over, maar na 20 minuten leek Feyenoord op voorsprong te komen. Gernaut Trauner kopte raak uit een vrije trap van Paixao, maar na tussenkomst van de VAR werd de treffer afgekeurd.

Feyenoord slaat toe

AZ had steeds meer moeite om het spel te maken, doordat de druk van Feyenoord aanbleef. Ook het spelen met twee aanvallers hielp daarin niet mee. Vlak voor de pauze liet Ryan zich gelden met een goede redding op een van richting veranderd schot van Wieffer, Een minuut later moest hij het antwoord wel schuldig blijven op de kopbal van Lutsharel Geertruida. AZ kreeg de bal achterin niet weg en de aanvoerder kopte de 1-0 binnen.

Doordat AZ voor de pauze geen enkel schot op doel produceerde, was Martens genoodzaakt om in te grijpen. Hij voerde drie wijzigingen door en liet zijn team aanvallender voor de dag komen. De Alkmaarders gingen met drie aanvallers spelen en groeiden daardoor in de tweede helft.

Slotoffensief

AZ werd pas echt gevaarlijk vanaf het moment dat Lequincio Zeefuik binnen de lijnen kwam. Hij bracht aanvallend veel impulsen en leidde een grote kans voor Ruben van Bommel in, die net naast schoot. Uiteindelijk moest AZ wel de tweede tegentreffer incasseren. Bart Nieuwkoop was de afmaker na een fraaie aanval van Feyenoord, met daarin een hoofdrol voor Paixao: 2-0.

Tekst loopt verder onder de foto.

AZ-trainer Maartens Martens: "Vandaag waren ze gewoon beter" - NH Sport / Erik-Jan Brinkman

AZ gaat komende zaterdag op bezoek bij Almere City. De aftrap in Flevoland is dan om 20.00 uur. Momenteel staat het op de vierde plaats in de eredivisie met 35 punten en dat is net zoveel als nummer vijf Ajax.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Penetra (Van Brederode/46), Goes, Bazoer (Martins Indi/46), Moller Wolfe; Clasie, Mijnans (Belic/46), D. De Wit; Van Bommel, Poku (Zeefuik/71)