Ga naar Content

Een jaar na de aardbevingen in Turkije: "Familie is bang als een vrachtwagen langsrijdt"

Een jaar geleden werden Turkije en Syrië getroffen door een verwoestende aardbeving. De schade in beide landen was enorm. Sultan Unal (60) uit Castricum heeft familie wonen in Turkije en heeft nog steeds heel veel verdriet als ze terugdenkt aan deze gebeurtenis. "Het doet mij nog steeds heel veel pijn."

Aardbeving in Turkije - Foto: ANP

Sultan Unal is geboren in Turkije. Haar familie woont hier nog steeds, in de stad Kayseri. Met haar familie gaat het inmiddels goed, maar de periode van de aardbevingen blijft voelen als een dag geleden. "Mijn familie heeft een aantal dagen in een auto geslapen, omdat ze zo bang waren dat hun huis in zou storten. Dit was voor hen een hele onzekere periode."

Niet veel veranderd

Nu, een jaar later, is het verdriet van Sultan en haar familie nog heel groot. "Mijn familie woont gelukkig weer veilig thuis. Maar er zijn zoveel mensen die nog steeds geen huis hebben, zij wonen in containerwoningen en hebben last van de kou. De situatie is daar op een aantal plekken verbeterd, maar het overgrote deel is niet veranderd."

"Wat is er gebeurd met al het geld dat wereldwijd is ingezameld?"

Sultan Unal, heeft familie wonen in Turkije

"Mijn familie en inwoners uit Turkije vragen zich ook af: Wat is er gebeurd met al het geld dat wereldwijd is ingezameld? Dat is niet direct terug te zien als je kijkt naar de leefomstandigheden van de mensen in Turkije."

Vermist

Sultan kijkt dagelijks het Turkse nieuws op de televisie. Vooral deze dagen, staat ze extra stil bij alles wat er in het land gebeurt. "Het is nog steeds verschrikkelijk om te zien. Zoveel mensen zijn op de dag van vandaag nog vermist. Veel kinderen zijn nog steeds niet gevonden. Ouders in Turkije zijn radeloos. Iedereen is bang door wat er met ze gebeurd is. Liggen ze nog in het puin of zijn ze meegenomen? Niemand weet het."

De familie van Sultan heeft nog steeds last van de nasleep van de aardbevingen van vorig jaar. "Mijn familie is heel erg bang dat het nog een keer gaat gebeuren. Mijn nichtje vertelde mij laatst: 'Ik ben nog steeds bang als er bijvoorbeeld een vrachtwagen door de straat rijdt. Ik hoor dan het geluid en moet meteen weer denken aan de aardbevingen." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.