Ga naar Content
Twee vrouwen lachend naar de camera.
Haarlem

Krijgt Ashley haar woonwagen op Blekersveld in Overveen? "Het is fifty-fifty"

13 februari 2024, 18.18 uur · Aangepast 13 februari 2024, 18.34 uur
Door: Paul Tromp · Foto: NH Media / Paul Tromp

Als het aan het Bloemendaalse college ligt, komt er honderd procent sociale woningbouw op Blekersveld in Overveen. Op de eerste ruwe schetsen (de ontwikkelvisie) staan tachtig woningen ingetekend. Waardoor er voor het naastgelegen woonwagenkamp geen mogelijkheid meer is tot uitbreiding. Dan is er dus geen plaats voor Ashley van Houten en haar familie.

Het huidige woonwagenkamp bestaat uit zeven wagens en de bewoners proberen al jarenlang uit te breiden. Het wordt te krap op het huidige kamp, vinden ze. Ashleys moeder, Dora Vermanen is tot haar grote teleurstelling, al uitgeweken naar een 'gewone' woning. Om plaats te maken voor haar dochters.

Eerdere gesprekken tussen de woonwagenbewoners en de gemeente liepen op niks uit. Maar wethouder Attiya Gamri beloofde beterschap en ging bij ze op bezoek, zoals hieronder is te zien.

Tekst loopt door na de video.

Wethouder Gamri op bezoek bij woonwagenbewoners naast Blekersveld - NH Nieuws

Na het gesprek met de wethouder was er weer hoop bij de woonwagenbewoners. Wie weet zouden ze straks dan toch op Blekersveld kunnen uitbreiden?

Er liggen nu vier schetsontwerpen en op één staan inderdaad vijf woonwagens getekend. Maar dat gaat weer ten koste van het aantal te bouwen sociale huurwoningen. Dat worden er dan dertig in plaats van tachtig. Maar Overveen heeft juist veel behoefte aan meer sociale huurwoningen, zo vindt het college.

Het college heeft dus een voorkeur voor de variant met enkel en alleen sociale huurwoningen, zonder woonwagens. De raad is nu aan zet. Ashley en haar familie houden hoop op een goede afloop.

Tekst loopt door na de afbeelding

De tekening met tachtig sociale huurwoningen op Blekersveld - Foto: Ontwikkelvisie gemeente Bloemendaal

"Het is 'fifty-fifty' voor ons gevoel", vertelt Ashley. Ze is naar één van de laatste bijeenkomsten voor omwonenden geweest. "Er werden niet vier, maar drie plannen getoond. Eén daarvan was inderdaad met tachtig sociale huurwoningen en een ander met minder woningen samen met een aantal woonwagens. Een derde plan was met hoogbouw."

Tekst loopt door na de foto.

Blekersveld in Overveen - Foto: NH / Paul Tromp

Ashley heeft tijdens de bijeenkomst overigens geen vierde variant gezien. Dat zou een variant moeten zijn met 25 procent middenhuur/vrije sectorhuur en 75 procent sociale huurwoningen. Ook in totaal tachtig woningen.

"De aanwezigen mochten stickers plakken op hun voorkeursvariant en die met de woonwagens had meer stickers dan de variant met tachtig sociale huurwoningen. Ik denk omdat de gebouwen dan minder hoog zijn en er meer groen is. Dat was dus positief", vertelt Ashley.

"Iemand stelde nog voor dat we dan ook in de sociale huurwoningen konden gaan wonen. Dat willen we liever niet. We willen wonen zoals we nu wonen. Ik snap dat dat voor sommige mensen nou eenmaal moeilijk te begrijpen is."

Positief over houding gemeente

Ashley is positief over de gesprekken met de gemeente. "Ze zijn inmiddels twee keer bij ons geweest. Ze houden ons goed op de hoogte. Maar we moeten het allemaal nog zien, daarna geloven we het pas. In 2018 kwam de burgemeester ook langs en beloofde van alles, maar daar kwam niets van terecht."

Tekst loopt door na de afbeelding.

Zo moeten de nieuwe woonwagens dan op Blekersveld komen te staan - Foto: Ontwikkelvisie gemeente Bloemendaal

Het Bloemendaalse college hoopt dat ouderen, jongeren, juffen en meesters in de sociale huurwoningen komen wonen. Op een eerdere bewonersbijeenkomst klonken er positieve geluiden uit de omgeving. Maar er is ook best wat kritiek op de plannen. Neem bijvoorbeeld Stichting Blekersveldgroen, waar Overvener Stijn de Geus één van de oprichters van is.

'Volksverlakkerij'

De Geus verbaast zich erover dat er nog steeds inloopavonden zijn, waar omwonenden mogen komen brainstormen. Terwijl het college al een keuze heeft gemaakt. "Bloemendaalse participatie zullen we maar zeggen. Stuitend. Dat is geen participatie, dat is volksverlakkerij." 

Tekst loopt door na de foto.

Stijn de Geus en Gert Valster van Stichting Blekersveldgroen - Foto: NH Media / Geja Sikma

Het veranderen van het bestemmingsplan voor Blekersveld is door de raad eerder op pauze gezet. Volgens De Geus geldt daarom nog steeds het oude bestemmingsplan en dat zou betekenen dat het daar groen moet blijven.

Mocht het plan later toch veranderen in 'rood' (woningbouw) dan zal dat bij de rechter sneuvelen, denkt hij. Omdat de procedure niet correct zou zijn verlopen. "Op voorhand laten we weten dat wij ook beroep aantekenen tegen het nieuwe -nog op te stellen- bestemmingsplan."

Statushouders?

De stichting vreest dat met de komst van tachtig sociale huurwoningen de druk op het dorp te groot wordt. Daarnaast is er het vermoeden dat er veel statushouders in de nieuwe woningen komen te wonen. Die zouden dan doorstromen vanuit het naastgelegen Oldenhove.

Wethouder Gamri heeft dat laatste nooit bevestigd. Het college ontkent dat de druk op Overveen te groot wordt en spreekt juist over een 'verrijking' voor het dorp.

In de huidige schetsen staat als doelgroep een 'mix van jong en oud' beschreven als mogelijke bewoners op Blekersveld. Woningen variëren van 40 tot 80 vierkante meter.

Tekst loopt door na de foto.

Een eerdere buurtbijeenkomst over Blekersveld - Foto: NH / Paul Tromp

Een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal benadrukt dat het nu om een advies van het college gaat. En dat de keuze uiteindelijk aan de gemeenteraad is. 

De input van de omwonendenbijeenkomst in oktober is in de huidige varianten verwerkt. "We zijn benieuwd of mensen zich erin herkennen of dat er nog aanvullingen nodig zijn. Uit de gesprekken die wij afgelopen week hebben gehad met de omwonenden is nu de indruk dat de wensen van de omwonenden gehoor hebben gekregen in de vier verschillende varianten", aldus de woordvoerder.

Definitief besluit

Op 27 februari vergaderen de raadsleden over het advies van het college voor Blekersveld. In maart moet de gemeenteraad een besluit nemen. Ashley gaat met de familie naar de vergaderingen. "Daar gaan we ons goed op voorbereiden en inspreken. Er is zeker nog hoop."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]