Ga naar Content

Spannende zoektocht: jarige Larense school vindt mogelijk al jaren verloren gewaand beeld terug

Een spannende zoektocht van de jarige Larense basisschool De Binckhorst-Sint Jan: de school zoekt naar het hoofd van de heilige Sint Aloysius dat ooit aan de gevel van de school prijkte. Het hoofd is al jaren spoorloos, maar er gaan geruchten dat het hoofd nog ergens in Laren te vinden is. En dat lijkt te kloppen. 

Marline Schaapherder en Twannie de Ridder bij het mini-museum van de Binckhorst - Foto: NH Media

De Larense school is in de afgelopen decennia een instituut geworden: vele generaties kregen les op de inmiddels 110 jaar oude school. 

Om de geschiedenis van de school in kaart te brengen, wordt ondertussen flink gezocht naar relikwieën. "Dat mag echt alles zijn, zolang het maar het verhaal van onze school vertelt", legt Twannie de Ridder van de ouderraad uit.

"Er zijn hier heel veel dingen gebeurd. Toen het gebouw in de oorlog werd overgenomen door de Duitsers, kregen de leerlingen overal in het dorp les, bijvoorbeeld in het café van Hotel Hamdorff. Of dat hier tijdens het trouwen van Claus en Beatrix in de school twee katten woonden die ook zo heten. Dat zijn bijzondere verhalen."

Tekst gaat door onder de foto's.

De relikwieën moeten niet allen de geschiedenis van de school in kaart brengen, maar worden ook gebruikt om er les over te geven. "Zo werd hier telefoonles gegeven. Dat kan je zo doortrekken naar nu met les over kunstmatige intelligentie. Zo kun je zien wat voor ontwikkelingen er zijn geweest", is de uitleg van schooldirecteur Marline Schaapherder.

De school heeft een grote rode vitrinekast neergezet, waar al talloze spullen uit het verleden staan. Een knikkerspel, een schrijfplankje en pop van papier-maché. "Die lijkt op een Baby Born", merkt één de enthousiaste vijfdegroepers op. 

Lege plek

Maar er is een opvallende lege plek in de vitrinekast. Een ereplaatsje, waar de school graag het hoofd van de heilige Sint Aloysius op wil zetten. Daar wordt nog druk naar gezocht. Dat klinkt als een lugubere zoektocht, maar dat valt gelukkig mee. Het gaat namelijk om het hoofd van het beeld dat ooit de gevel van het gebouw sierde. Dat beeld heeft naast jaren zelfs kogels weten te overleven. "Het is een boekwaardig verhaal", zegt Twannie. 

"Tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen de Duitsers de school over en proberen uit frustratie het beeld kapot te schieten", vertelt ze. Dat lukte gelukkig niet. Maar toch besluit een nieuwe schoolbestuur het beeld van de gevel te halen, waarna het in stukken in de container eindigt. Al decennialang gaat het verhaal dat het hoofd nog wel bewaard is gebleven en ergens bij iemand in Laren ligt.

Gevonden

Dus deed de school een oproep om het hoofd en andere voorwerpen te verzamelen. Twee weken later lijkt het raak. Via via is de school erachter gekomen dat het een man genaamd Clemens van der Werf was die het hoofd uit de container had gevist en vervaardigd had tot een nieuw beeldje op een sokkel. Er is ondertussen contact met de eigenaar. 

Zodra het beeldje terug is op school, krijgt het dus een prominente plek in de vitrinekast op school, waar overigens nog plaats is voor veel meer. 

Heel jaar lang groot feest

Het schoolgebouw hangt nu vol met carnavalsversiering en die feeststemming wordt dit jubileumjaar flink doorgetrokken. "Het gaat een druk jaar worden", klinkt het.

"We hebben heel 2024 uitgetrokken om feest te vieren met elkaar. Dat past goed bij deze school en we willen daarmee leuke herinneringen voor het leven aan de kinderen meegeven", vertelt Marline.

De lijst met feestactiviteiten heeft inmiddels een flinke lengte gekregen. "We begonnen met een nieuwjaarstoost met limonade, tijdens de Koningsspelen doen we oer-Hollandse spelletjes en sportieve activiteiten van nu, in september organiseren we een grote feestdag voor de kinderen en de ouders met misschien zelfs een reünie, we gaan een podcast maken met oud-leerlingen en we zijn aan het brainstormen over een vossenjacht door Laren", somt de directeur op. 

"En 3 juni niet te vergeten", voegt Twannie eraan toe. Dat is namelijk het hoogtepunt van het jubileumjaar. Op die datum is 110 jaar geleden de school opgericht en dat moet natuurlijk een bijzondere schooldag worden. De dag begint, zoals dat bij een katholieke school hoort, in de kerk voor de opening. "De kinderen komen in klederdracht naar school en ze krijgen een uurtje ouderwets les zoals dat vroeger ging." Zo mogen ze alleen maar met rechts schrijven en krijgen ze te maken met een ouderwetse pechvogel die naar ze toe wordt gegooid. Uiteraard zonder de lijfstraffen die daar vroeger bij gepaard gingen. "Op deze manier krijgen ze zo levendig mogelijk les over hoe het vroeger was en dat niet uit een boek hoeven te leren."

Heb jij voorwerpen die thuishoren in het mini-museum van de Binckhorst-St. Jan? Mail dan naar: [email protected]

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]