Ga naar Content

Tegels eruit, planten erin: ‘groene vrijdag’ in de Haarlemse Leidsebuurt

Het is ‘groene vrijdag’ in de Leidsestraat in Haarlem. Bewoners vervangen vandaag veel stenen met duizenden planten en struikjes. Daarbij krijgen ze financiële steun van de gemeente.

Bewoners van de Leidsebuurt steken de handen uit de mouwen en in de grond - Foto: NH Media / Maikel Ineke

“Eigenlijk wilden we twee jaar terug al beginnen”, vertelt Arlette Vendrig, bewoner van de Leidsebuurt. “We hoorden dat de gemeente dit soort projecten ondersteunt. Helaas bleek het betreffende potje toen al leeg. We hebben de tussentijd benut om het groter aan te pakken.”

Budget voor vergroening

Het plan dat Arlette en zo’n vijftien andere gezinnen maakten voor hun wijk, is door de gemeente Haarlem benoemd tot één van de proefprojecten. Daarbij krijgen de bewoners budget om hun directe omgeving te vergroenen. Voorwaarde is wel dat zij vervolgens zelf voor het onderhoud van de groenperken zorgen. Ook het Pretoriaplein in Noord en de Jacobstraat bij de Raaks worden vergroend met steun van de gemeente.

Bewoners van de Leidsebuurt, met Arlette Vendrig tweede van links - Foto: NH Media / Maikel Ineke

In de Leidsebuurt is vandaag de meeste activiteit op de plek waar de Leidsestraat en de Gasthuislaan elkaar kruisen. Het is niet geheel toevallig ook de plek waar Arlette woont en waar zij eerder al een rij planten in potten had neergezet. Nu gaan de planten de grond in. Een aangrenzende parkeerplek wordt opgeofferd en dient vanaf nu als groenperk.

“Er is niet veel protest tegen”, merkt Aletta. “Het was een krappe parkeerplek waar niet iedereen zijn auto kwijt kon. We zijn alle deuren langs gegaan om ons plan voor te leggen aan de bewoners van deze straat. Er was maar één iemand tegen.”

Buurtbewoner en tuinontwerper

Marjan Zaagman, die iets noordelijker in de Leidsestraat woont, is ook enthousiast over de plannen. Niet in de laatste plaats omdat ze tuinontwerper is. “Voor mij is het een grote klus. We hebben het met alle groenperken bij elkaar over veel meer oppervlakte dan een gemiddelde tuin.”

De gemeente stelt voorwaarden voor het aanbrengen van het groen. “Zo moet de helft bestaan uit inheemse planten”, legt Marjan uit. “Daar komt nog bij dat ik het zelf belangrijk vind dat er insecten op af gaan komen. En ik wil dat alles ecologisch verantwoord is.”

Eén van de hoekjes in de Leidsestraat waar planten in plaats van stenen komen - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Marjan werkte samen met Peter Berkhout, die met zijn Haarlemse hoveniersbedrijf het plan uitvoert. Hij is samen met vijf personeelsleden aanwezig om de buurtbewoners een handje te helpen. “We zijn anderhalve dag bezig geweest met het klaarzetten van de juiste planten voor de juiste perken. Het is een grote, maar leuke klus.”

Veel vergroening in Haarlem

Peter is inmiddels lid van de buurt-app. “Ik reageer niet op alles, maar zo krijg je wel mee wat de wensen van de bewoners zijn. Ik doe dit vaker op deze manier. Je ziet dat de gemeente haast maakt met de vergroening. Er zijn veel buurten waar dit soort initiatieven ontstaan. Al zie je wel nog een verschil met de buurten waar de mensen echt van hun auto afhankelijk zijn en minder vanuit huis werken.”

De bewoners van de Leidsebuurt hopen vrijdag aan het eind van de middag alle planten in de grond te hebben staan. In het najaar worden er nog bollen aan de perken toegevoegd. Vanaf dan is het een kwestie van onderhouden.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]