Ga naar Content

Drie explosies in Alkmaar: burgemeester sluit veiligheidsrisicogebied niet uit

Alkmaar is gisteren opgeschrikt door drie explosies midden in woonwijken. Waar gisteren vooral de schrik overheerste bij de bewoners, komt vandaag vooral boosheid naar boven. Zo ook bij de burgemeester, die niet uitsluit hardere maatregelen te nemen. 

Explosies Alkmaar: “Dit is van een ongekende brutaliteit" - Streekstad Centraal

Volgens burgemeester Anja Schouten is het puur geluk dat er gisteren geen gewonden zijn gevallen in Alkmaar. De eerste explosie was iets na vier uur 's nachts op de Ruusbroechof. Later die dag, om half acht en half negen 's avonds, waren er explosies op de Mesdaglaan en de Olieslagerstraat. 

Geschrokken

Schouten is geschrokken, vertelt ze vanochtend op NH Radio. "Niet zozeer om de explosies, maar ook hoe fors ze deze keer waren." Niet alleen bij de burgemeester zit de schrik er goed in.

Buurtbewoner Pieter was zijn hond aan het uitlaten toen hij een enorme knal hoorde op de Olieslagerstraat. Hij wist al gelijk hoe laat het was, want het is volgens hem al de vierde keer dat er een explosief afgaat bij deze woning. Samen met andere buurtbewoners ging hij op de ravage af. "Ik zag meteen een mevrouw in tranen", vertelt hij. "Die zijn er net komen wonen."

Pieter laat weten zich niet meer veilig te voelen in de buurt. "We zijn er allemaal enorm van geschrokken", benadrukt een andere buurtbewoner die liever anoniem blijft.

"Niet alleen de kracht van de explosies, maar ook de brutaliteit van de daders neemt toe"

Burgemeester Anja Schouten

Burgemeester Schouten was gisteravond op de Mesdaglaan en zal vandaag langs de andere getroffen adressen gaan. Hoe meer ravage ze ziet, hoe bozer ze wordt. "We moeten ons realiseren dat de risico's voor bewoners toenemen", benadrukt ze. Schouten is dan ook bereid zwaarder geschut in te zetten om dit geweld een halt toe te roepen. 

Hard optreden

Opvallend is dat er al eerder camera's zijn geplaatst bij de Olieslagerstraat, maar de daders lijken zich hier tot dusver niks van aan te trekken. "Ze doen een petje op en gaan gewoon door", legt een buurtbewoner uit. 

Dus voelt Schouten zich genoodzaakt om de duimschroeven aan te draaien. "Niet alleen de kracht van de explosies, maar ook de brutaliteit van de daders neemt toe", aldus Schouten. 

Vanmiddag komt de Alkmaarse driehoek bijeen om de opties te verkennen, zoals het instellen van een veiligheidsrisicogebied zoals in IJmuiden is gebeurd. "Dat is in Alkmaar lastig omdat het om zo'n groot gebied gaat", legt ze uit. "Maar we zullen op voorhand niks uitsluiten."

Olieslagerstraat, de ochtend na de explosie - Foto: NH Media

Lees ook