Ga naar Content

Actiegroepen demonstreren ook op laatste dag Tata Chess in Wijk aan Zee

Actiegroepen Extension Rebellion (XR) en Kappen met Kolen hebben vanmorgen met tussenpozen de toegangsweg naar het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee geblokkeerd. Daardoor hadden sommige bezoekers vertraging om bij het toernooi te komen. 

Foto: Inter Visual Studio / Bas Bergamin

Een woordvoerder van XR en Kappen met Kolen laat vanmiddag aan NH weten dat er zo'n 20 actievoerders op de been waren. "We stonden tussen 10.30 en 12.00 uur iedere keer tijdelijk de weg te blokkeren", legt hij uit. Tijdens de blokkade deelden ze flyers met uitleg over de actie. "Er is nog een groep door naar het schaaktoernooi zelf om daar te demonstreren." 

De actiegroepen hadden eerder al aangekondigd acties te voeren rondom het schaaktoernooi. "We vinden dat de kooks- en gasfabrieken van Tata Steel dicht moeten", zegt de woordvoerder. "Die veroorzaken de problemen en het is aan de overheid om de stekker eruit te trekken."

Vergroenen

Het staalbedrijf zou volgens demonstranten sneller moeten vergroenen. "We zien dat Tata veel werk steekt in het schaaktoernooi, waar we ook niks tegen hebben, maar we zouden liever zien dat die moeite wordt gestopt in verschonen. Het gaat daarbij om prioriteiten stellen."

Tekst gaat door onder de foto's.

Om te proberen de actie in goede banen te leiden is er eerder overleg geweest tussen burgemeester van Beverwijk Martijn Smit, politie en Openbaar Ministerie, Tata Steel en Extinction Rebellion. Daarin heeft Extinction Rebellion aangegeven geen afspraken te willen maken. 

Zorgen

Tata Steel maakte zich grote zorgen om de toegankelijkheid van het evenement, waar duizenden toeschouwers worden verwacht. Op de laatste dag lijken de demonstraties niet voor grote problemen te hebben gezorgd. "Er zijn mensen die wat vertraging hebben gehad om hier te komen", laat een woordvoerder van het toernooi desgevraagd weten. 

Lees ook