Ga naar Content

Meer uitkeringen in rijke gemeenten als Blaricum en Bloemendaal

In elf Noord-Hollandse gemeenten ontvingen eind december 2023 meer mensen een WW-uitkering dan het jaar daarvoor. In rijke gemeenten als Bloemendaal, Blaricum, Bergen en Gooise Meren zijn er toenames van tussen de 15 en 26 procent. Waar komt die stijging vandaan?

Foto: Adobe Stock

Met gemiddeld 389.700 euro per huishouden hoorde Bergen vorig jaar bij de rijkste tien gemeenten van Nederland. In 2023 ontvingen 40 meer mensen een WW-uitkering dan in 2022, wat een toename van ruim 26 procent is.

Werkloosheiduitkering 

Als je geheel of gedeeltelijk werkloos wordt, kun je een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen. De WW is een tijdelijke uitkering bij werkloosheid om het verlies aan inkomen tussen twee banen op te vangen.

Friso Vonder, life coach en loopbaanadviseur in Bergen, merkt dat er niet altijd een terecht beeld van Bergenezen en Bergenaren heerst. "Het klopt inderdaad dat Bergen een rijke gemeente is, maar een minderheid woont in een villa aan de Eeuwigelaan. Het overgrote deel heeft een normaal inkomen of een minimuminkomen."

Friso ziet in zijn praktijk mensen met een WW-uitkering, of mensen die WW hebben gehad. Een toename van klanten die met WW te maken hebben ziet hij niet per se. "Daarvoor is de marge te klein." Nieuwsgierig naar de achtergrond van deze mensen is hij wél. "Of het om mannen gaat, om vrouwen, of allebei. Maar ook wat hun sociaaleconomische status is, en welke leeftijd ze hebben."

Corona heeft zijn sporen nagelaten

De precieze reden voor de toename van WW-uitkeringen in Bergen weet hij niet, maar Friso merkt wel dat corona tot op de dag van vandaag een grote doorwerking in de gemeente heeft. "Sowieso zijn er mensen met longcovid die worstelen met werken, of met weer aan het werk gaan. Daarnaast zie ik meer dan ooit tevoren in mijn praktijk dat men bezig is met zingevingsvragen, zoals: is dit waarvoor ik wil leven? Ik heb echt het idee dat mensen anders naar het leven kijken dan voorheen."

"Ik heb het idee dat mensen heel anders naar het leven kijken dan voorheen"

Friso Vonder, life coach en loopbaanadviseur

Ook heeft Friso de laatste jaren zijn klantenkring zien veranderen. "Toen ik begon, had ik veel vrouwen. Ik denk wel 80 procent." Tegenwoordig lijken steeds meer mannen bereid te zijn met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan, en de weg naar zijn praktijk weten te vinden. Waardoor de man-vrouwverhouding veel meer fifty-fifty is."

Lees ook