Ga naar Content

Eindelijk! De Aalsmeerse kerkklokken luiden weer

De klokken van de Aalsmeerse Dorpskerk luiden en slaan weer. Precies een jaar geleden legde een blikseminslag de installatie plat en eind vorig jaar volgde nóg een storing. Buurtbewoners halen opgelucht adem nu de klokken het weer doen. Zij hebben het geluid best gemist.

De Aalsmeerse klokken luiden weer - NH Nieuws

De blikseminslag van 19 januari 2023 richtte flinke schade aan de elektrische installatie aan, waardoor de historische klokken stil kwamen te hangen. Toen de gemeente Aalsmeer die schade had laten herstellen, ging het al snel weer mis: eind december was een kabelbreuk de boosdoener. 

"Die heeft Liander afgelopen week gemaakt, dus nu hopen we dat alles het blijft doen", zegt vrijwilliger Willo Schaaij. Zo denken veel omwonenden er ook over, blijkt als NH een rondje maakt langs de directe buren van de kerk.

Vertrouwd 

"Ik vind het geweldig dat ze het weer doen", vertelt buurvrouw Anneke Zandvliet. "Het geluid is vertrouwd, fijn en gezellig. Het hoort bij een kerk en een dorpje. De mensen missen het als ie het niet doet."

De Dorpskerk in 1939 - Foto: Noord-Hollands Archief

En wat blijkt? In een tijd van mobiele telefoons en smartwatches vertrouwen Aalsmeerders toch het liefst op de ouderwetse klokken van de kerk. "Ik tel mee en dan weet ik hoe laat het is", vertelt Anneke.

Buurman Kees Valkenburg kijkt dikwijls op de klok als hij 's ochtends terugkomt van een rondje hardlopen. "Dan weet ik of ik die dag snel of langzaam heb gelopen."

Lekker rustig

Een enkeling mist de stilte van het afgelopen jaar. "Was zo lekker rustig op zondagmorgen. Al dat nutteloze gebel!", schrijft Aalsmeerder Piet van Leeuwen bijvoorbeeld op Facebook.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]