Ga naar Content

Wennen aan kleinere gleuf: bewoners Hoofddorpse flat hebben ineens een afvalberg

De gemeente Haarlemmermeer, afvalverwerker Meerlanden en Ymere slaan de handen ineen om het aantal bijplaatsingen naast ondergrondse containers in de wijk Graan voor Visch terug te dringen. Het loopt er de spuigaten uit met afval-aso's, die afval niet in de ondergrondse containers gooien, maar ernaast zetten.

Bijplaatsingen bij flat in Graan voor Visch Hoofddorp - Foto: Wijkraad Graan voor Visch

Zoals in meer (stedelijke) gebieden in Nederland zijn bijplaatsingen in Hoofddorp een wijdverbreid probleem. Toch gebeurt het in de wijk Graan voor Visch vaker dan in de rest van Hoofddorp, vertelt Paul Hulsbosch van Meerlanden aan NH Nieuws. "Er zijn een aantal hotspots in die wijk."

Een van die hotspots is het containerparkje bij de flats 137 en 138. Op een foto die wijkraadvoorzitter Rob Stam afgelopen week met zijn volgers deelde, is te zien dat dat parkje bezaaid ligt met (grof) vuil. Tientallen vuilniszakken, grote kartonnen dozen en zelfs een kattenkrabpaal onttrekken de containers bijna aan het zicht.  

Tekst gaat verder onder het bericht

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Het viel me gewoon op", vertelt hij. "Dus ik vroeg me af: wat is er aan de hand? En toen ben ik naar de gemeente en Meerlanden gestapt", vertelt hij. Daar kreeg hij te horen dat de containers bij de flat recent zijn geplaatst. "Dus ik denk dat mensen nog even moeten wennen. Ik hoop dat het beter wordt, want het is vlak bij het water, en niemand wil ongedierte." 

Paul Hulsbosch van Meerlanden bevestigt dat de containers nieuw zijn. "Maar dit is wel extreem", vertelt hij over de afvalberg. De afgelopen jaren hebben vrijwel alle flats in Hoofddorp ondergrondse containers voor de deur gekregen. "Dit is de laatste fase, en we zien in andere wijken dat er een periode van gewenning nodig is."  

Kleinere gleuf

De ondergrondse containers zijn nog zonder afvalpas te gebruiken. Dan vraag je je toch af waarom er toch zoveel zakken naast de containers worden gezet. "De gleuf is kleiner geworden", vertelt wijkraadvoorzitter Stam. 

Hulsbosch erkent dat de opening van de containers kleiner is dan wat de bewoners gewend waren. Dat heeft te maken met het afvalbeleid van gemeente Haarlemmermeer, legt hij uit. "We willen graag dat inwoners beter scheiden, waardoor ze dus minder restafval hoeven aan te bieden en dus kleinere zakken nodig hebben."  

"We hebben sterk het beeld dat het een gedragskwestie is"

Paul Hulsbosch, Meerlanden

Er wordt door de hele gemeente zoveel afval bijgeplaatst dat Meerlanden sinds de coronatijd op maandag een extra ronde rijdt. Matrassen, keukenblokjes en wasmachines: medewerkers komen de gekste (en grootste, en zwaarste) dingen tegen. "Terwijl mensen het zelf bij de milieustraat kwijt kunnen en ieder jaar een paar kuub grof vuil mogen aanbieden."

Om grof vuil aan te bieden, moet je een afspraak maken, legt Hulsbosch uit. "Dat moet ingepland worden, en veel mensen weten dat niet." Dat is volgens hem ook het probleem in Graan voor Visch.

Plet je pakketje

Aan die onwetendheid willen de partijen iets gaan doen, door meer te communiceren over het gewenste afvalgedrag. "We zijn al begonnen", vertelt Hulsbosch, "rond de kerst met de campagne 'plet je pakketje', om mensen aan te moedigen hun karton klein te maken voordat ze het in de container gooien."

Want ook daar gaat het vaak mis. "Omdat mensen hun karton niet klein maken, komt het vast te zitten en lijkt het alsof de container vol zit terwijl dat niet zo is." "We hebben sterk het beeld dat het een gedragskwestie is, en dat we mensen beter moeten voorlichten" 

Wijkraadvoorzitter Stam vertelt dat zijn wijkraad een ondersteunende rol kan spelen. "We denken mee", vertelt Stam. "En we zetten bijvoorbeeld onze Facebook-pagina in. Maar we hebben geen leidende rol. De verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente en Meerlanden."  

Rectificatie

In een eerdere versie werd gemeld dat de wijkraad nauw betrokken zou zijn bij de planvorming om bijplaatsingen in Graan voor Visch te voorkomen, maar de raad vervult slechts een ondersteunende rol, aldus voorzitter Rob Stam.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]