Ga naar Content

Hollands Kroon en Texel 'doen niets' aan asielopvang, maar waarom niet?

"Het is geen onwil, maar onze ruimte is al in gebruik of niet geschikt." Burgemeester Rian van Dam reageert op het onderzoek van RTV Noord over de opvang van asielzoekers. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Noord-Hollandse gemeenten geen asielopvang heeft, waaronder Hollands Kroon en Texel. En dit ondanks herhaalde oproepen aan alle gemeenten om de asielcrisis in het Groningse Ter Apel op te lossen.

Slaapkamer waar ruimte is voor zes personen bij de crisisnoodopvang in Petten - Foto: NH Media / Kelly Blok

De afgelopen jaren is er geen asielopvang geweest sinds het ontstaan van de fusiegemeente Hollands Kroon in 2012. "Dat wil niet zeggen dat we niets hebben gedaan", vertelt burgemeester Rian van Dam. "Met zestien gemeenten in de regio Noord-Holland Noord maken we afspraken en proberen we gezamenlijk aan de totale vraag te voldoen. Dat gebeurt nu met de crisisnoodopvang in Petten en het asielzoekerscentrum in Den Helder."

Daarmee zegt Van Dam niet direct dat de opgave waar gemeenten in Noord-Holland voor staan op orde is. "Volgens de spreidingswet (die waarschijnlijk aangenomen wordt, red.) zouden we meer moeten doen, maar door krapte op de woningmarkt kunnen we niet meer. We hebben meer woningen, ook tijdelijke, nodig, en we stuiten op regelgeving. Er moeten ook voldoende voorzieningen zijn, zoals een huisarts, openbaar vervoer, winkels en onderwijs. Dat is hier op het plattenland ook al een probleem voor de eigen inwoners."

Waarin verschilt Hollands Kroon dan van andere plattelandsgemeenten in Nederland?

Hoewel Hollands Kroon de derde grootste gemeente van Nederland is, zijn er volgens burgemeester Van Dam vooral kleine kernen. "We hebben bijvoorbeeld geen grote, oude industriepanden. De opvangmogelijkheden die we hebben zijn al in gebruik voor arbeidsmigranten of voor opvang voor mensen uit Oekraïne. We willen niet dat asielzoekers in 'tentjes' terechtkomen. De afgelopen jaren hebben we meerdere locaties aangewezen, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers vindt niet alles geschikt."

Wat betekent de komst van de spreidingswet voor Hollands Kroon? 

Van Dam hoopt vurig op de komst van de zogeheten spreidingswet, waarbij alle gemeenten verplicht worden een deel van de asielopvang te regelen. "Ik voel de verantwoordelijkheid. Dat zal ons helpen om ruimten te gebruiken die nu niet zo voor de hand liggen. Die worden nu tegengehouden door regelgeving rond natuur, leefklimaat, geluid, stikstof. We maken het ons wel heel erg moeilijk. Met de spreidingswet kunnen we ook het draagvlak vergroten voor de opvang van asielzoekers. De druk moet zo hoog worden dat oplossingen 'vloeibaar' worden."

Demonstratie tegen situatie Ter Apel op het Museumplein - Foto: NH Media

Burgemeester Mark Pol van Texel geeft aan dat Texel en de andere Waddeneilanden een aparte status hebben wat de opvang asielzoekers betreft: "De huidige situatie in Ter Apel gaat ook ons aan het hart. Wij begrijpen de behoefte om een meer gelijkmatige opvang van asielzoekers te realiseren. Waarbij ook rekening gehouden wordt met de haalbaarheid per gemeente en de inzet die gemeente pleegt om bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen op te vangen."

Asielketen

Texel levert wel een bijdrage aan de noodopvang, zegt Pol. "Zo vangen wij momenteel meer Oekraïense vluchtelingen op dan onze taakstelling. Regionaal hebben de gemeenten hier ook afstemming over, zodat de mogelijkheden optimaal benut kunnen worden. Texel zet zich tot op heden met succes in, om aan de taakstelling te voldoen statushouders te huisvesten. Dit ondanks de woningcrisis die net als in de rest van Nederland zeker ook op Texel speelt. Het huisvesten van statushouders draagt bij aan de doorstroom in de asielketen."

De Eerste Kamer behandelt deze week de omstreden spreidingswet. Uit het debat van de afgelopen dagen bleek dat een meerderheid van de Eerste Kamer voor de invoering van de spreidingswet is. De wet voorziet in het vrijwillig opvangen van asielzoekers tegen betaling, maar bij een tekort aan opvang kunnen gemeenten ook gedwongen worden. Niet alle gemeenten in Nederland zien die dwang zitten. De stemming in de Eerste Kamer is op 23 januari.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play