Ga naar Content

Echt Helderse tatoeages gezocht: "Lange Jaap is thuiskomen"

Veel inwoners van Den Helder steken hun liefde voor de stad niet onder stoelen of banken. Sommige Jutters gaan nog verder: zij laten de stad of blikvangers ervan op hun lichaam vereeuwigen. Citymarketing Den Helder is op zoek naar mensen die de Lange Jaap of een ander typisch Helders beeld op hun huid hebben laten tatoeëren. NH Helpt speurt mee.

Tatoeage Den Helder van Raymond Knol - Foto: eigen foto

Christiaan Verhoef van citymarketing Den Helder sprak met NH over de zoektocht naar die typisch Helderse tatoeages. 

Citymarketing Den Helder startte vorig jaar rond Valentijnsdag de actie 'Verliefd op Den Helder', vertelt Christiaan Verhoef van het marketingbureau. Dat was volgens hem zo'n succes dat de actie dit jaar een vervolg krijgt. Het bedrijf is met name op zoek naar tatoeages van Jutters die Den Helder op hun huid dragen. 

"We kwamen erachter dat best veel mensen een tatoeage hebben van Den Helder", legt hij uit. En die mensen blijken meer dan een bereid een foto van hun Helderse tattoo te delen: het loopt storm, merkt Verhoef. 

Kengetal of een postcode op je lijf

"We hebben al heel veel leuke aanmeldingen gekregen, ook met echt mooie foto's erbij." Als de actie afloopt is het de bedoeling dat de tatoeages door een professionele fotograaf worden vereeuwigd. Deze foto's komen vervolgens in een expositie te hangen. 

(Tekst gaat door onder de foto)

Tatoeage Den Helder van Joan Plaatsman - Foto: eigen foto

Vooral vuurtoren Lange Jaap is populair, maar ook het woord 'Den Helder' of de cijfercombinatie 0223, het kengetal van de stad. Ook postcodes, het standbeeld de Jutter en de watertoren zijn geregeld vereeuwigd.

Dat zoveel inwoners een tattoo van hún stad hebben, is volgens Verhoef typisch voor de bevolking. "Mensen die in Den Helder geboren zijn hebben een passie voor de stad en hebben er echt een band mee. Die willen hier eigenlijk niet meer weg."

Lange Jaap is thuiskomen

Ook kent hij Jutters die naar een andere gemeente zijn verhuisd, en daarom een Helderse tatoeage hebben genomen. "Den Helder is echt hun trots, het is altijd dé plek", waarbij de Lange Jaap volgens hem een symbool is van thuiskomen. "Dat gevoel van thuis hebben mensen vereeuwigd op hun lichaam."

Geen tatoeage maar wel typische Helderse verhalen of spullen? Die zijn volgens Verhoef ook van harte welkom. 

Op NH Helpt lees je hoe je een foto van jouw Den Helderse tatoeage aanmeldt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]