Start van hoofdcontent

De Cocksdorp

nl

Texels vakantiepark mag overlastgevende konijnen blijven afschieten

13 januari 2024, 07.30 uur · Door Edo Kooiman

Landal-vakantiepark De Sluftervallei in De Cocksdorp op Texel mag konijnen blijven afschieten als er te veel rondlopen. Dat bepaalde de rechter deze week naar aanleiding van een bezwaar van de stichting Fauna4Life en Stichting Animal Rights die vinden dat de konijnen thuishoren in de duinen. De knaagdieren brengen volgens Landal veel schade toe aan de bungalows, het kampeerterrein en de toiletgebouwen. 

Landalpark De Sluftervallei in De Cocksdorp - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De uitspraak is een behoorlijke domper voor de stichtingen die opkomen voor de in het wild levende dieren in Nederland. Landal kreeg in 2020 al een tijdelijke vergunning van de provincie om konijnen dood te schieten. In die periode waren er nog 1.500 konijnen op het park, maar door het gevreesde myxomatose-virus nam de stand enorm af.

De konijnen hadden talloze gaten en holen gegraven op het terrein. Tijdens de inspecties zijn destijds veel uitwerpselen van konijnen waargenomen en ook konijnenholen. 

Landal vreest dat als er niets gebeurt de gezonde populatie ieder jaar verdubbelt. Landal heeft zelf ook al maatregelen genomen, naast het afschieten van de dieren. De nieuwe chalets hebben een afrastering gekregen, zodat de konijnen geen kabels kunnen aanvreten. Ook heeft het park aan de kant van de duinen een afrastering gemaakt.

Uitzetten

Landal kreeg van de provincie Noord-Holland opnieuw een ontheffing om tussen februari 2023 en februari 2028 de konijnenstand door afschot binnen de perken te houden. En daar kwam stichting Fauna4Life en Animal Rights tegen in beroep.

Er is volgens de organisaties geen significante schade aangetoond en zijn er andere methoden om de dieren te verminderen op het park. Zij stelden voor om de beestjes te vangen en elders uit te zetten, maar daar ging de rechter niet in mee. Er zijn proeven elders met het uitzetten van konijnen, maar het is onduidelijk of die proeven succesvol zijn. Bovendien mag dit ook niet zomaar zonder dat daarvoor een ontheffing is verleend.

Het park heeft ook het Ecologisch adviesbureau Ecotex ingehuurd om de konijnen te tellen. Het bureau denkt dat er nu nog ongeveer 90 konijnen op het park rondhuppelen. Landal streeft naar een gezonde populatie van niet minder dan 45 konijnen. Volgens Landal kun je bij dit aantal de boel goed monitoren en de overlast beperkt houden.