Ga naar Content

'Waterpompgate' maakt meer slachtoffers: familie wanhopig nu kelder onder water staat

De familie Dresmé-Van der Valk is naar eigen zeggen wanhopig, nu hun kelder al dagenlang onder water staat. Grondwater sijpelt naar boven en dat zorgt voor tienduizenden euro's schade. De familie weet het zeker: dat komt omdat de gemeente eerder het overtollige water bij IJmuiderslag en de strandhuisjes heeft weggepompt. 

Waterpompgate - NH Nieuws

In IJmuiden spreekt men al over 'waterpompgate', want de laatste tijd is het wegpompen van overtollig water door piekbuien volop in het nieuws.  Eerder stonden de strandhuisjes aan de Heerenduinenweg en IJmuiderslag volledig onder water. De gemeente besloot kortgeleden een extra noodpomp in te zetten en het water te loodsen op de nabijgelegen duinvallei.

Laagste plek

De familie Dresmé-Van der Valk woont naar eigen zeggen op een van de laagste plekken aan die duinvallei en heeft daar nu met haar kelder direct last van. "We wonen 800 meter van de plaats af waar gepompt wordt. We zijn dagelijks uren bezig met onze kelder droog te zuigen en te pompen. We zien hier in het naastgelegen natuurgebied, dat normaal kurkdroog is, allemaal meertjes ontstaan van omhoogkomend grondwater," aldus Niël Dresmé.

Sabotage

Het wegpompen van het overtollige water ging niet zonder slag of stoot door de gemeente. Onbekenden saboteerden een paar dagen geleden de pompslangen. Linda van der Valk heeft "geen idee wie dat heeft gedaan, maar kinderen liepen daar rond en staken vuurwerk af. Hier stond het al blank toen dat gebeurde."

Lees ook

De familie ziet de ligging van hun huis langzamerhand als het afvoerputje van IJmuiden, want zij is al drie keer eerder getroffen door grote wateroverlast.  In juni 2021 stond de straat blank, nadat eerder twee overstorten (noodventielen om water weg te laten stromen red.) in de straat door de gemeente waren verwijderd, maar niet teruggeplaatst. Het water kwam de woning van de familie binnen met toen ook al veertigduizend euro als schade. "We wonen hier prachtig in de duinen, maar je zou bijna gaan denken aan verhuizen. De gemeente wil niet luisteren als wij met een paar simpele vragen komen," aldus Dresmé.

Meerdere kelders

De gemeente zegt in een reactie dat het weggepompte water niet het grondwater kan zijn dat nu bij de familie via de kelder omhoog komt. "Het grondwater stroomt richting de Kennemer plas en niet naar de duinvallei waar de familie woont." De gemeente ziet een andere reden van de overlast. "Op dit moment hebben we te maken met een unieke situatie waarbij het grondwater extreem hoog staat in heel Nederland. We zien dat er op meerdere plekken in Velsen water in kruipruimtes en kelders staat."

"Woningeigenaren zijn er zelf verantwoordelijk voor dat een kelder waterdicht is. Hoe vervelend de overlast nu ook is, bewoners zullen nu moeten wachten totdat het grondwater weer is gedaald," aldus de gemeente. Ondertussen baalt de familie Dresmé-Van der Valk van de houding van het lokale bestuur. "We voelen ons niet gezien en niet gehoord door de gemeente."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.