Ga naar Content

Nachtelijk 'gesprek' over huurgeschil IJmuiden: gebroken kaak en gekneusde ribben

Vier mannen uit Beverwijk, Heemskerk en Den Haag stonden vandaag voor de rechter. Op 24 oktober 2019 gaan zij rond middernacht ‘praten’, met de huurder van een huis in IJmuiden. Hij moet zijn huis uit, zeggen ze. De bewoner eindigt in het ziekenhuis met een gebroken kaak, gekneusde ribben en een hersenschudding.

Afbeelding ter illustratie - Foto: Adobe Stock

"Het is rond middernacht als ik buiten gerommel hoor", leest de advocaat de verklaring van het zelf afwezige slachtoffer voor. "Ik ben bang en toets voor de zekerheid alvast 112 in op mijn telefoon. Ik bedenk me dat ik de voordeur alleen met het schuifje op slot heb gedaan en ga naar beneden, naar de voordeur."

"Op dat moment komen vier mannen binnen en word ik meteen aangevallen en op mijn hoofd geslagen met een brandblusser. Terwijl ik geschopt word, voornamelijk tegen m'n hoofd en ribben, schreeuwen ze dat ik weg moet gaan van de huurbaas."

Schoonzoon van de huurbaas

Zoveel wordt vandaag duidelijk in de rechtszaal: er was onenigheid over de huur(der) van een huis in IJmuiden: vier mannen van toen tussen de 20 en 35 jaar oud kwamen 's nachts verhaal halen en het slachtoffer eindigt in het ziekenhuis. Een getuige heeft het één en ander zien en horen gebeuren.

Het slachtoffer is er lichamelijk overigens weer helemaal bovenop gekomen: na ruim twee maanden herstellen was er geen blijvende schade meer. Hij zegt nooit meer in het huis terug te zijn geweest en woont nu ergens anders. Maar hoe de vork precies in de steel zat op die avond in 2019, daarover verschilt iedereen in de zaal van mening. 

"Zo klinkt het meer als een boek, dan als hoe het gelopen is"

Een verdachte in de rechtszaal

'Helpen' tegen overlast

De oudste van de verdachten is de schoonzoon van de huurbaas, ook dat staat vast. Die staat zelf niet terecht: nergens zou uit blijken dat hij op de één of andere manier de opdracht heeft gegeven om de huurder uit zijn huis te knikkeren. 

Misschien is de schoonzoon hem wel uit eigen initiatief gaan 'helpen'. Het huurcontract zou afgelopen of aflopend zijn, en de huurder zou anderen tot last zijn met lawaai. Maar toen hij daar die dag over werd opgebeld, nam hij zijn telefoon niet op, zegt de advocaat van de schoonzoon.

Niet geslagen, wel spullen bij elkaar gepakt

"Zo klinkt het meer als een boek, dan als hoe het gelopen is", vindt de jongste (nu 23) van de verdachten als hij mag reageren op het slachtoffer. Hij is de enige van de vier die is komen opdagen. "Als het klopt wat hij allemaal zegt, vind ik dat spijtig voor hem. Daarvoor zeg ik sorry."

Over zijn medeverdachten wil hij niet veel zeggen, over zijn eigen verhaal wel: "Toen we binnenkwamen, kwam hij (de huurder, red) meteen op mij af. Ik heb 'm van me afgeduwd en heb verder niet geschopt of geslagen. Ik ben z'n spullen bij elkaar gaan pakken."

Dat kan waar zijn: het slachtoffer denkt dat hij door 'meer dan één iemand in elkaar is geslagen': "Of het er twee of drie waren, dat weet ik niet." En dus schuift elke verdachte vandaag met een ander verhaal de schuld in de schoenen van de anderen.

OM: iedereen even schuldig

Voor het Openbaar Ministerie maakt het weinig uit: iedereen is even schuldig, vindt de officier van justitie. Ze eist tegen alle verdachten drie maanden voorwaardelijke celstraf. 

Dat had meer kunnen zijn, legt de officier van justitie uit. Maar het heeft met ruim drie jaar tijd, veel te lang geduurd voor de zaak voor de rechter is gekomen.

De officier zei verder niets over de oorzaak. Volgens Robbert Poort, advocaat van de jongste verdachte, zou de zaak eerst voor de politierechter komen, maar werd toch anders besloten. Daarna lag de zaak 'een tijd op de plank' en zorgde 'juridisch gebabbel' voor nog meer vertraging. Tot slot moesten er vijf advocatenagenda's naast elkaar gelegd worden om een datum voor de zaak te prikken.

In de tussentijd hebben sommige verdachten tot bijna een jaar in de gevangenis gezeten voor andere dingen. Nu volgen ze allemaal een opleiding of zijn ze aan het werk en vindt zowel het OM als de advocaten een nieuwe celstraf niet op zijn plaats. De rechter doet 23 januari om kwart voor één uitspraak.

Lees ook andere veelgelezen verhalen uit de IJmond