Ga naar Content

Wateroverlast treft ook duingebieden: "Dit is volstrekt uniek"

Het is behelpen in Noord-Holland met de vele regen en de stijgende (grond)waterstanden. En niet alleen aan de IJsselmeerkust. Ook langs de Noordzee is het soppen, druipen, dweilen. In Bergen aan Zee staan straten blank en werd vorige week water in zee weggepompt. Zicht op verbetering is er nauwelijks, zeggen deskundigen. "De hoogste grondwaterstanden zien we aan het eind van de winter pas: dus rond februari, maart. Dat verwachten we nu ook."

Kerkstraat in Bergen aan Zee staat blank - Foto: NH Media/ Michael van der Putten

Dat zegt waterdeskundige Lucas Borst van PWN tegen mediapartner Streekstad Centraal. En niet alleen in Bergen aan Zee, ook in de uitgestrekte natuurgebieden rondom het dorp staan overal plassen. Veel duinpaden zijn ondergelopen. Om die reden wordt ook de route van de Egmond Halve Marathon aangepast.

"Het heeft in de herfst ontzettend veel geregend", brengt Borst in herinnering. "Wel twee keer meer dan we gewend zijn. Met als resultaat dat het waterpeil nu flink hoger staat. Een natuurlijk proces", aldus PWN, en maar moeilijk te keren. "We kunnen het peil in het duin eigenlijk niet beïnvloeden."

In Bergen aan Zee is de bodem zichtbaar verzadigd en stonden er enkele tientallen centimeters water in onder meer de Kerkstraat. Om de schade te beperken pompte de brandweer via een lange gele slang anderhalf miljoen liter water naar de zee.

Kijk hieronder hoe er vrijdag werd gehoosd in Bergen aan Zee:

Tekst gaat verder onder video.

Wateroverlast in Kerkstraat Bergen aan Zee - NH Nieuws

"Dat wegpompen van het water in Bergen aan Zee is een noodmaatregel", oordeelt Maarten Kuiper van Aveco de Bondt. Dit bureau adviseert gemeenten en beheerders over grondwater. Kuiper is verrast door wat er in de duinstreek gebeurt: "Overlast door regen is er vaker geweest. Maar dat het grondwater zo hoog komt, dat is volstrekt uniek. Ik heb dit nog niet eerder zo gezien."

Regenwater kan nergens heen

"De regen is de oorzaak", bevestigt ook Kuiper. "Maar wat ook meespeelt, is dat het water niet weg kan. Niet naar zee, maar ook niet naar de polders om de duinen heen." Want ook daar zitten de sloten al vol.

"Er ontstaat zo een soort ondergronds stuwmeer, met grondwaterstanden die de komende weken en maanden nog verder kunnen stijgen ook. En als het weer zakt, dan gaat dat water stromen, dus de dorpen aan de duinrand kunnen ook nog last krijgen", voorziet Kuiper.

Tekst gaat verder onder foto.

Wateroverlast Bergen aan Zee - Foto: VLN Nieuws / Sam de Joode

De beide deskundigen zien dergelijke overlast in de toekomst steeds vaker voorkomen. "Al vele decennia lang valt er per jaar steeds een beetje meer regen", legt Lucas Borst van PWN uit. "Hierdoor gaan de grondwaterstanden in het duin omhoog, op sommige plekken meten we een meter stijging sinds 1960."

Stijgend grondwater is blijvertje

En daar komt meer bij, is de vrees: "Die trend zal de komende jaren en decennia doorzetten." De beheerder van het duingebied kijkt daarom naar de vegetatie en naar wat die op kan vangen. Door bijvoorbeeld meer 'natte natuur' in te richten wordt het landschap toekomstbestendiger.

Voor de dieren en de planten zijn de problemen wel te overzien, benadrukt PWN. De natuur is veerkrachtig. Voor de inwoners van kustdorpen zoals Bergen aan Zee zijn de gevolgen groter. Waterschade kan in de papieren lopen en gebouwen blijvend aantasten.

"Met de noodpomp kan de brandweer de piek aftoppen", zegt Kuiper daarover. "Maar er is onderzoek in en langs de duinen nodig om te achterhalen of deze situatie een incident is, of dat er structurele maatregelen mogelijk en nodig zijn."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]