Ga naar Content
Een persoon die op een motorfiets door een overstroomd gebied rijdt.
Noord-Holland

Lees terug: zo beleefde Noord-Holland het hoogwater vandaag

5 januari 2024, 10.37 uur · Aangepast 5 januari 2024, 19.12 uur
Door: Redactie · Foto: Inter Visual Studio / Danielle Rood

Noord-Holland heeft al dagen te kampen met extreem hoogwater. In dit blog houden we je op de hoogte over de wateroverlast in de provincie en de maatregelen die worden genomen om het water tegen te houden.

Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003

5 januari 2024, 19.12 uur

Liveblog gesloten

We sluiten dit liveblog. Bedankt voor het volgen. 

5 januari 2024, 17.25 uur

Waterballet in IJmuiden

De gemeente Velsen neemt extra maatregelen bij IJmuiderslag, vanwege de hoge stand van het grondwater.  De T-splitsing Heerenduinweg/IJmuiderslag is het laagste punt in de regio en daar kan het water op dit moment nergens heen. De belijning van de wegen is hierdoor minder goed zichtbaar. 

5 januari 2024, 16.42 uur

Zandverkoper doet gouden zaken in Monnickendam

"Het zand is nu echt op hier", vertelt Luc de Jong aan onze verslaggever. De Jong heeft een doe-het-zelfzaak in het centrum van Monnickendam en zag het zand de afgelopen dagen over de toonbank vliegen. Binnen twee dagen verkocht hij vijf à zeshonderd zakken zand, normaal doet hij weken over. Maar het is dan ook een unieke situatie. "Het water is weleens hoog geweest", herinnert De Jong zich. "Maar wat er nu komt en met name wat er nog komen gaat, daar is iedereen beducht voor." Voor nu is het zand bij De Jong helemaal op, al vermoedt hij dat andere zaken misschien nog wel wat zakken hebben. "Maar woensdag heb ik weer zand", vermoedt De Jong. "Hoop ik."

Luc de Jong - Foto: NH Media

5 januari 2024, 16.26 uur

Oranjesluizen blijven dicht

Eerst leek het er nog op dat de sluizen een of twee dagen dicht zouden blijven, maar het duurt dus een stuk langer. De Oranjesluizen blijven nog zeker tot midden volgende week dicht. Dat laat Rijkswaterstaat zojuist weten. Hierdoor kunnen schepen niet via deze route Amsterdam in of uit varen. 

5 januari 2024, 16.14 uur

Miljoenenjachten gestrand door gesloten sluizen

Twee enorme luxe jachten, van zo'n 60 meter lang, liggen klaar bij scheepswerf Hakvoort in Monnickendam. Alleen kunnen ze voorlopig geen kant op. "Vanwege het hoge water", legt Marcel De Smet van Hakvoort uit aan onze verslaggever. De twee Oranjesluizen bij Amsterdam zijn namelijk gesloten vanwege hoogwater in IJmeer en Markermeer. Hierdoor kan er geen schip meer in of uit. "En wij hebben twee slepers nodig, om deze jachten naar buiten te trekken en op hun plek te leggen." De Smet hoopt dat de schepen, met een prijskaartje van boven de 60 miljoen euro, volgende week in het water liggen. 

Foto: NH Media

5 januari 2024, 15.57 uur

5 januari 2024, 15.50 uur

Route Egmond Halve Marathon aangepast

"We zijn bezig met het aanpassen van de route op basis van de regen en de waterstand", laat organisator Jan Willem Mijderwijk weten. Door het hoge water staan sommige paden uit de vaste route door de duinen onder water en daar kunnen geen duizenden lopers meer overheen rennen. 

5 januari 2024, 15.35 uur

Durgerdammers maken zich nog geen zorgen om het water

Normaal is het gebied buiten de dijk een veenweidegebied, dat volgens een bewoner jaarlijks hoort te overstromen. Toch is het al heel lang geleden dat het water in de polder er zo hoog stond.