Ga naar Content
Een man werkt in een winkel aan een paar schoenen.
Haarlem

Haarlemse schoenmaker haalt schoenen zelfs op bij klanten in Zandvoort

4 januari 2024, 06.06 uur
Door: Maikel Ineke · Foto: NH Media / Maikel Ineke

De traditionele schoenmaker verdwijnt uit het straatbeeld. In Zandvoort is er zelfs niet een meer te vinden. Speciaalzaak Woestenburg in het centrum van Haarlem schiet te hulp. Ze halen wekelijks de te repareren schoenen op in de badplaats.

Eerst maar eens een flink misverstand uit de wereld helpen. Nee, schoenmaker Woestenburg in het centrum van Haarlem ís niet gesloten en gáát ook niet sluiten. Sinds oktober vorig jaar, toen de gelijknamige schoenmaker in Schalkwijk stopte, krijgen Bart Duivenvoorden en Eelco Mobron bijna dagelijks de vraag of hun zaak nog open is. Ja, dus.

Steeds minder schoenmakers

En dat is een hele opluchting voor menig Haarlemmer. De schoenmaker verdwijnt in rap tempo uit het straatbeeld. Waren er tot enkele jaren geleden alleen al in Haarlem zeker tien professionele schoenlappers, inmiddels zijn ze op de vingers van één hand te tellen. En dat is nog luxe ten opzichte van de omgeving. 

In Zandvoort is geen schoenmaker meer. "We zijn er op ingesprongen toen de laatste daar stopte", vertelt Eelco. Hij richt zich vooral op de zakelijke kant van het bedrijf. Bart is de vakman. Ze bedachten een speciale service voor het dorp. Eelco: "Eén keer per week rijden we die kant op. We halen de schoenen op afspraak op, repareren ze en leveren ze vervolgens weer thuis af."

Tekst loopt door onder de foto.

Eelco Mobron - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Het zijn zeker niet alleen klanten op leeftijd die gebruik maken van de service. Wel is het een selecte groep mensen die tegenwoordig nog naar de schoenmaker gaat.

"Vooral sinds corona zagen we het veranderen", vertelt Eelco. "Men koos voor comfort en ging nog meer letten op de prijs. Ik maak me wel zorgen om de nieuwe generatie: die zijn alleen nog maar gewend om op zachte schoenen te staan. Daar krijg je doorgezakte voeten van."

"Bij een te lage prijs weet je al dat het geen duurzaam materiaal is"

schoenmaker Bart Duivenvoorde

"Kijk", zegt Bart, terwijl hij een schoen laat zien die moet worden gerepareerd. "Hier zie je het. Goedkoop materiaal en niet goed doorgestikt. Je kunt het de consument lang niet altijd kwalijk nemen. Kwaliteit is niet voor iedereen te herkennen. Maar bij een te lage prijs weet je eigenlijk wel dat het geen duurzaam materiaal is. Dan moeten wij aan de klant vertellen dat reparatie niet meer mogelijk is."

Duurzamer

Het is een vicieuze cirkel: hoe goedkoper de schoenen, hoe minder goed ze gerepareerd kunnen worden, hoe sneller er weer nieuwe moeten worden gekocht. Eelco: "We hebben het er weleens met mensen van de gemeente over gehad. Die vroegen aan winkeliers hoe ze de stad duurzamer konden maken. Het eerlijke antwoord is dat wij dat niet zelf kunnen. De consument moet opgevoed worden."

Tekst loopt door onder de foto.

Kleurstoffen schoenmaker Haarlem - Foto: NH Media / Maikel Ineke

In de Haarlemse Nieuwstraat dragen Bart en Eelco daar een bescheiden steentje aan bij. Ze repareren niet alleen schoeisel, ze maken en verkopen er ook hun zelfgemaakte schoenen. Ja, die kosten enkele honderden euro’s. Maar ze zijn uniek, handgemaakt en ze zijn gegarandeerd te repareren als dat ooit nodig is.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]