Ga naar Content

Jong AZ eindigt 2023 in mineur met nederlaag tegen ADO Den Haag

Jong AZ gaat de winterstop in als de nummer 12 van de eerste divisie. De ploeg van Jan Sierksma verloor de laatste wedstrijd van 2023 met 1-2 van ADO Den Haag. 

Lewis Schouten aan de bal namens Jong AZ, Henk Veerman kijkt toe - Foto: Orange Pictures

Bij Jong AZ was er weer een basisplaats voor doelman Tristan Kuijsten. Vanwege de waslijst aan geblesseerde doelmannen binnen AZ, had ook trainer Jan Sierksma van de Alkmaarse talenten weinig keuze qua keepers. 

De 18-jarige Kuijsten was in de 22e minuut goed bij de les toen Daryl van Mieghem de diepte in werd gestuurd. De oud-speler van FC Volendam kon de steekpass echter niet goed controleren. Een minuut later kwam Jong AZ wederom goed weg. Een afstandsschot van middenvelder Matteo Waem spatte uiteen op de buitenkant van de paal. 

Op de counter

Jong AZ kreeg in de 35e minuut zelf nog de grootste kans op de openingstreffer. Ricuenio Kewal was ontsnapt aan de verdediging van de Hagenezen, alleen het balletje breed op de meegelopen Mexx Meerdink was niet zorgvuldig genoeg. De spits van Jong AZ kon daardoor de bal niet goed op doel schieten. 

De kans van Meerdink was het startschot van een goede fase voor Jong AZ. Vlak voor de rust beloonde Ro-Zangelo Daal deze sterke periode van zijn ploeg met een doelpunt. De buitenspelers zorgde met een droge knal vanaf de rand van het strafschopgebied voor de 1-0 ruststand.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Doelman Tristan Kuijsten probeert de bal weg te stompen voordat Henk Veerman kan koppen - Foto: PRO SHOTS / Vincent de Vries

Na de rust was het lang wachten op mogelijkheden voor beide ploegen. ADO Den Haag, dat voorafgaand aan dit duel op de derde plaatst stond, zou uiteindelijk verdiend langszij komen. Henk Veerman legde de bal panklaar voor invaller Malik Sellouki, die vanuit een moeilijke hoek de gelijkmaker achter Kuijsten raak schoot.

Achterstand omgebogen

Nog geen twee minuten later was het weer raak voor de bezoekers. Jort van de Sande gaf de bal vanaf rechts strak voor op de meegelopen Joel Ideho. De linksbuiten van ADO faalde niet in de afronding en zorgde zo voor de 1-2 voorsprong. 

Jong AZ kwam er in het laatste half uur nauwelijks meer aan te pas en ook een slotoffensief kwam niet van de grond. Kewal kreeg nog wel een kans met een schot van afstand. De poging van de buitenspeler ging echter hoog over het vijandelijk doel.

Zodoende bleef het bij 1-2 en vinden we Jong AZ nu terug op de twaalfde plek op de ranglijst. Na de winterstop gaat Jong AZ op vrijdag 12 januari op bezoek bij provinciegenoot Telstar.  

Opstelling AZ: Kuijsten; Stam, Goes, Dekker, Van Aken (Gerold/87); Kwakman, Schouten (Mastoras/72), Smit; Meerdink, Daal (Reverson/78), Kewal

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52