Sensationele comeback Jong Ajax tegen Den Bosch, stuntelend Jong AZ onderuit in Maastricht

Jong Ajax heeft een achterstand van twee doelpunten goed gemaakt tegen FC Den Bosch. De Amsterdammers sloegen in de slotfase alsnog toe en sleepten een spectaculair punt uit het vuur: 3-3. Voor Jong AZ verliep de avond een stuk vervelender, want op bezoek bij MVV Maastricht ging het met liefst 4-0 onderuit.

Tristan Gooijer: "Een top gevoel, ondanks een mindere wedstrijd" - NH Sport

Jong Ajax begon ronduit slecht aan de wedstrijd. Tegen FC Den Bosch, voorlaatste in de eerste divisie, incasseerde het in de eerste tien minuten al twee doelpunten. Spits Kacper Koztorz was twee keer trefzeker voor de thuisploeg uit een flitsende aanval.

De ploeg van trainer Dave Vos kende dus een dramatische start, maar in de twaalfde minuut deed Tristan Gooijer meteen iets terug voor de Amsterdammers: 2-1. Richting de rust leek Jong Ajax op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar vlak voor rust liep FC Den Bosch uit dankzij de 3-1 van Rick Mulders. Hoewel Jong Ajax de tegendoelpunten de laatste weken behoorlijk wist te beperken, kreeg het er voor rust drie tegen.

Comeback

Het lukte de Amsterdammers maar moeilijk om de aansluitingstreffer te maken. Invaller Sarfo was de enige die nog enigszins voor gevaar wist te zorgen, maar Ricardo Henning was namens Den Bosch het dichtstbij een treffer.

In de 84e minuut werd het toch weer spannend. Gooijer fungeerde als stormram bij Jong Ajax en tikte uit een voorzet zijn tweede van de avond binnen: 3-2. In de absolute slotfase kreeg Jong Ajax zelfs nog een strafschop nadat Jayden Banel werd neergehaald. Oog in oog met doelman Joey Roggeveen schoot Godts de 3-3 binnen. In de blessuretijd moest Godts per brancard het veld verlaten nadat hij een blessure opliep.

Opstelling Jong Ajax: Setford; Gooijer, Aertssen, Kaplan, Agougil; Brandes, Gorter, Chourak; Banel, Kalokoh, Godts

Tekst loopt door onder de foto.

Ro-Zangelo Daal namens Jong AZ in actie tegen MVV - Foto: Pro Shots

Jong AZ

Jong AZ begon al helemaal belabberd aan de wedstrijd. Doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro had in de derde minuut kortsluiting, waarna spits Koen Kostons de bal afsnoepte en eenvoudig de 1-0 voor MVV Maastricht binnenschoot. AZ miste vleugelflitsers Jayden Addai en Ernest Poku en hadden achterin ook geen Wouter Goes. Halverwege de eerste helft bracht Bryan Smeets de Alkmaarders in grotere problemen. De middenvelder schoot de 2-0 tegen de touwen in De Geusselt.

In aanvallend opzicht kon de ploeg van trainer Jan Sierksma weinig bewerkstelligen. Via Mexx Meerdink kreeg Jong AZ op slag van rust nog de grootste kans. Hij stond slechts twee meter voor het doel, maar kreeg de bal er niet in. Ook na de pauze kreeg Meerdink een opgelegde kans nadat MVV-doelman Romain Matthys moest lossen, maar de inzet van de spits werd door zijn teamgenoot Misha Engel van de doellijn gehaald.

Tekst loopt door onder de video.

Trainer Jan Sierksma van Jong AZ na de fikse 4-0 nederlaag tegen MVV - NH Nieuws

De aansluitingstreffer hing gedurende de tweede helft wel in de lucht voor Jong AZ, maar het ontbrak telkens aan de nodige scherpte voor het doel. Kees Smit kreeg de grootste mogelijkheid, maar zijn inzet ging rakelings mis. Toch was de grootste kans vlak daarvoor de tweede helft voor MVV. Een indraaiende corner van Ferre Slegers plofte op de lat nadat Owusu-Oduro opnieuw in de fout ging. Dailon Livramento gooide het duel uiteindelijk in het slot door de 3-0 binnen te schieten. Tot overmaat van ramp ging Owuso-Oduro opnieuw in de fout op een afstandsschot van Smeets en zag de 4-0 tegen de touwen vliegen.

Na het gelijkspel komt Jong Ajax op zeventien punten uit zeventien wedstrijden en blijven ze steken op de zeventiende plaats. Na de ruime nederlaag zakt Jong AZ naar de elfde plaats in de eerste divisie.

Opstelling Jong AZ: Owuso-Oduro; Van Aken, Berkhout, Stam, Esajas; Mastoras, Kwakman, Smit; Kewal, Meerdink, Daal