Ga naar Content

De fiets van de afkickende Michael werd gestolen, maar hij kreeg gratis een nieuwe

Juist nu Michael Eissens (37) uit Hoorn zijn leven na een jarenlange cannabisverslaving weer op de rails probeert te krijgen, werd zijn fiets gestolen. En die heeft hij keihard nodig om bij zijn vrijwilligerswerkadressen te komen. Jan en Lida Kooijman, die gratis fietsen uitdelen aan minima, brachten uitkomst. "Ik ga fietsend het nieuwe jaar in!" 

Michael (rechts) is blij met zijn nieuwe fiets - Foto: Aangeleverd

23 jaar lang was Michael veelvuldig gebruiker van cannabis. "Ik blowde al op de middelbare school. En daarna voor het werk, tijdens het werk in de bouw, eigenlijk altijd. Een grammetje per dag ging er wel door. Ik heb ook veel coke gebruikt. Daardoor kamp ik nu ook met schulden."

Sinds 14 weken zit hij in een hersteltraject, om van zijn verslaving af te komen. "Het gaat goed", zegt Michael opgewekt. "Ik probeer ook te stoppen met roken, maar dat is een stuk moeilijker."

Vrijwilligerswerk

Hij woont via begeleid wonen in Hoorn en zet zich via vrijwilligerswerk in voor de maatschappij. Zo is hij veel te vinden bij dierenweide De Zoets Inval en helpt hij bij Christengemeente De Hoorn. "Iedereen is daar met je. Dat geeft goede energie." Daarnaast volgt hij een opleiding tot sociaal werker. "Ik wil jongeren helpen die problemen hebben. Vanuit mijn eigen verleden ken ik veel instanties en heb ik een aardig netwerk."

"Het zadel moest nog even goed gezet worden, maar ik wilde al wegfietsen. Zo blij was ik ermee"

Michael Eissens kreeg een nieuwe fiets

Het hebben van een fiets is voor hem cruciaal. En laat juist die laatst zijn gestolen. "Gewoon, uit het fietsenrek voor de deur. Dan sta je wel even raar te kijken, hoor." De tweewieler is voor hem niet alleen een vervoermiddel. "Zonder fiets kan ik niets beginnen. Ik heb veel structuur nodig en dat is zonder fiets een stuk moeilijker. Naar de dierenweide is het voor mij drie kwartier lopen, naar mijn vriendin ook. Naar mijn ouders een halfuur. Dat is met dit weer geen pretje."

Nieuwe fiets: "Vet netjes!"

Gelukkig waren daar Jan en Lida Kooijman, die met hun actie Fietsjes voor Minima al zoveel mensen blij hebben gemaakt met een andere fiets. "Vet netjes!", vindt hij. "Het zadel moest nog even goed gezet worden, maar ik wilde al wegfietsen. Zo blij was ik ermee. Of je nu tien minuutjes moet fietsen, of een halfuur lopen, dat scheelt nogal."

Een fiets als toegangspoort naar een mooie toekomst. "Het gaat allemaal hartstikke goed, zeker nu ik weer een nieuwe fiets heb. Ik ben een blije jongen. Er komen mooie dingen aan in het nieuwe jaar. Een eigen huis, de opleiding, ik heb er zin in. Ik ga fietsend het nieuwe jaar in!" 

Al bijna 2500 gratis fietsen uitgedeeld

'Wie de glimlach van een kind of volwassene niet ziet, ziet het mooiste niet.' Met die slogan in het achterhoofd delen Jan en Lida Kooijman uit Hoorn, samen met een groep enthousiaste vrijwilligers en sponsors, al enkele jaren gratis fietsen uit. Ze knappen ze op voor mensen die weinig te besteden hebben. Ondertussen weten ook mensen van buiten de regio Jan en Lida te vinden. "De aanvragen komen hier uit de regio, maar ook bijvoorbeeld uit Sneek en Den Haag", vertelde Jan vorig jaar al. 

In september van dit jaar gaf Henny Huisman de 2.000 gratis fiets weg, ondertussen staat de teller al bijna op 2.500 stuks. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]