Ga naar Content

Krijgen Haarlemse moslims in 2024 hun langverwachte begraafplaats?

De droom van veel Haarlemse islamitische inwoners lijkt steeds dichterbij. In de groene zoom om de stad heen kan onder bepaalde voorwaarden een islamitische begraafplaats gerealiseerd worden. De provincie heeft dat te kennen gegeven aan de gemeente. Die moet begin volgend jaar een knoop doorhakken. Maar het duurt allemaal wel lang, vindt voorzitter Orhan Kose van de Islamitische Raad Haarlem. 

Foto: NH Media

"De vraag en de nood bij Haarlemse islamieten is nu wel heel erg hoog", stelt voorzitter Orhan Kose. "Je weet nooit wanneer je dood gaat en we willen het liefst bij onze dierbaren in de buurt worden begraven, zodat ze ons makkelijk kunnen bezoeken." 

Kose zat begin dit jaar met heel veel andere moslims op de publieke tribune van de gemeenteraad en hoorde aan hoe er weer geen besluit werd genomen over hun plannen voor een eigen begraafplaats. De Islamitische Raad Haarlem (vertegenwoordiging van de Haarlemse moskeeën, red.) vraagt al twee jaar om de mogelijkheid om een stuk grond te kopen. 

Eeuwige grafrust

Op een eigen begraafplaats kan eeuwige grafrust aan de overleden moslims worden geboden, wat belangrijk is in hun geloof. Dat kan niet op de Algemene Begraafplaats Akendam in Haarlem-Noord waar net als voor alle andere overledenen het grafrecht niet voor eeuwig is. 

"De dood is voor ons een essentieel onderdeel van de cirkel", legt voorzitter Orhan Kose van de de Islamitische Raad uit. Twee islamitische begraafplaatsen in Almere en Zuidlaren waar nooit het graf geruimd hoeft te worden, zijn al vol en ook een nieuwe begraafplaats bij Arnhem is niet toereikend stelt Kose. 

Geen gastarbeiders meer 

"Sinds de corona-epidemie werd in onze gemeenschap steeds duidelijker dat we niet meer in Marokko of in een ander moederland begraven willen worden. We zijn geen gastarbeiders meer en blijven liever hier in Nederland." Maar de tradities van het geloof zijn en blijven wel belangrijk voor de moslims. 

Zo verwoordde ook de Haarlemse Soumia Yacoubi het begin januari van 2023 tegen NH: "We gaan niet in een kist, we hebben geen make-up op of kleren aan, we worden alleen na het ritueel gewassen en gewikkeld in een doek. Maar het belangrijkste is dat ons lichaam na de begrafenis niet meer wordt verplaatst. Wij willen graag eeuwige grafrust."

Alleen een plek in Haarlem-Noord of aan de rand van het bedrijventerrein Waarderpolder lijkt eventueel geschikt. Tenminste als de provincie daar akkoord mee gaat. Want het gaat dan om de zogenaamde 'groene zoom' van Haarlem, waar het voor de provincie van belang is dat het open landschap niet wordt aangetast. 

"We willen het juist zoveel mogelijk in harmonie met de natuur ontwikkelen, met zo min mogelijk steen"

Orhan Kose, Islamitische Raad Haarlem

Als aan die voorwaarde wordt voldaan, is er geen belemmering voor een islamitische begraafplaats. "Het is mooi dat de provincie nu groen licht wil geven", stelt Orhan Kose van de Islamitische Raad Haarlem. Hij denkt niet dat een islamitische begraafplaats het open landschap zal aantasten. "We willen het juist zoveel mogelijk in harmonie met de natuur ontwikkelen, met zo min mogelijk steen."

De plannen voor de eigen begraafplaats gaat Kose weer opdiepen. De financiering is ook geen probleem. Hij hoopt nu op een snelle besluitvorming van de Haarlemse gemeenteraad. Bij de vorige politieke discussie telde hij een meerderheid die instemde met het plan. "Maar een aantal partijen wilde wachten op het advies van de provincie. Ze moeten nu wel kleur bekennen", vindt Ohran Kose. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]