Ga naar Content

Den Helder wil 400.000 euro binnenhalen met herinvoering betaald parkeren

Keert het betaald parkeren terug in de binnenstad van Den Helder? Als het aan het gemeentebestuur ligt wel. Het voorstel om structureel 400.000 euro binnen te halen voor de meerjarenbegroting van de stad is voorlopig van tafel, maar ondernemers zijn fel tegen: "Juist nu de binnenstad weer een beetje opkrabbelt, gaan ze betaald parkeren invoeren. Slecht, heel slecht."

Gemeente Den helder wil opnieuw betaald parkeren invoeren - Foto: NH Media

Het complete pakket aan begrotingsvoorstellen is inmiddels terug naar de tekentafel, maar de schrik was er niet minder om, vertelt Ralph Artz van de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad: Ondernemers zijn hoe dan ook tegen betaald parkeren in de binnenstad: "We moesten het uit de krant lezen. We hebben altijd goed contact met de gemeente en ik vind dat geen manier. De stad is prachtig in ontwikkeling; het stadscentrum wordt super aangepakt, de leegstand wordt minder. Het is zo zonde."

Houden zo

In 2026 zou het betaald parkeren weer in moeten gaan in Den Helder. Het is bedoeld om de begroting zoveel mogelijk sluitend te krijgen. Volgend jaar komt het gemeentebestuur met een nieuw voorstel. Het is niet bekend of betaald parkeren dan terugkeert in de voorstellen. Bezoekers zijn van de Helderse binnenstad zijn in ieder geval geen voorstander: "Het is toch een uitnodiging, gratis parkeren. Dat is er nog zo weinig. Ik zou zeggen: houden zo", zegt een bezoekster aan de binnenstad.

Nog meer bezwaren in onderstaande video (tekst gaat verder onder de video):

Ondernemers en bezoekers van de binnenstad willen dat gratis parkeren blijft - NH Nieuws / Jurgen van den Bos

"Als ze het doen, dan moet het voor de hele stad en anders gewoon helemaal niet", vindt Ralph Artz van de Helderse Ondernemersvereniging. "En we kunnen beter nu aan de bel trekken voor het te laat is." Artz is vooral bang dat bezoekers uitwijken naar andere delen van de stad of zelfs naar buiten de stad. Die boodschap klinkt ook op de overvolle parkeerplaats van het Bernardplein: "Anders ga ik gewoon naar Nieuw Den Helder, De Schooten of Julianadorp, maar ik ga niet betaald parkeren. Ben ik niet van plan, nee."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play