Ga naar Content

Een curlingbaan én discovloer in de Grote Kerk: zo wordt Alkmaar in kerstsferen gehuld

Dit jaar hoef je voor lichtjes en glühwein de binnenstad van Alkmaar niet meer uit. Vanaf 23 december wordt de Grote Kerk omgetoverd tot Het Kersthuis. Van een potje curling midden in de kerk tot een kerstbomenbos: "We hebben in Alkmaar geen grote kerstmarkt of evenementen, dus je ziet dat best veel mensen wegtrekken uit de stad voor hun kerstuitjes. Dat is eigenlijk heel zonde."

Foto: Rick Akkerman

Volgens organisator Lotte van der Eng is de Grote Kerk dé perfecte locatie. "Het wordt ook wel de huiskamer van Alkmaar genoemd en de kerk staat nog steeds symbool voor samenkomen."

Dat is ook het eerste waar Lotte aan denkt bij het woord kerst: samenzijn en barmhartigheid. "We hebben geprobeerd dat terug te laten komen in het concept. Dus naast dat het gezellig is in de kerk en je er veel kan doen, hebben we ook gekeken naar hoe we mensen kunnen samenbrengen."

Curling in de kerk 

Als je de kerk binnenstapt, beland je in een magisch bos vol honderden dennenbomen en duizenden lichtjes. Vervolgens volg je de route langs alle activiteiten. Haal bijvoorbeeld je voetjes van de vloer bij de 'Stille Nacht' silent disco of speel zelfs een potje curling midden in de kerk. "Ik vind het zo uniek dat er een curlingbaan in een kerk ligt en je daar de strijd aan kunt gaan tegen elkaar", vertelt Lotte lachend aan de telefoon. 

"Zo hopen we toch ons steentje bij te dragen en de kerstgedachte over te brengen"

Lotte van der Eng van Het Kersthuis

Die activiteiten zijn natuurlijk puur voor de lol, maar je kunt ook een kerstkaartje schrijven aan ouderen uit Alkmaarse verzorgingshuizen. "Zo ontvangen die mensen tussen kerst en oud en nieuw toch een kerstgroet. Dat vind ik echt een mooi element."

Het Kersthuis werkt ook samen met verschillende minimastichtingen. "Als je tickets bestelt kun je ervoor kiezen om een ticket te doneren. Die verdelen we weer onder mensen en gezinnen die het zelf niet kunnen betalen om ons te bezoeken." 

Daarnaast organiseren ze samen met Theater De Vest een groot kerstontbijt de dag voor Kerstmis. "Dit doen we voor minimagezinnen die kerst of cadeautjes niet kunnen betalen. Ze mogen bij ons aanschuiven aan een lange tafel en krijgen een heerlijk ontbijt en cadeaus. Zo hopen we toch ons steentje bij te dragen en de kerstgedachte over te brengen." 

Ultieme kerstgevoel

Op 23 december opent Het Kersthuis zijn deuren voor het eerst voor het publiek. "Het is toch best wel spannend. Voor ons is het ook allemaal nieuw", geeft Lotte toe.

Ze hoopt in ieder geval dat iedereen het te gek gaat vinden en het 'ultieme kerstgevoel' ervaart. "Daar gaan we ons uiterste best voor doen. Kerst is voor iedereen. Daarom ben ik superblij dat de minimagezinnen welkom zijn. Dat vind ik nou echt kerst én top." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]