Ga naar Content

Hoe enorm prestigeproject van Dirk Scheringa nu terugkomt bij het volk

Het moest de kroon op het werk worden van Dirk Scheringa. Een groot museum in Opmeer, bestaande uit 44 zalen, die onderdak moesten geven aan zo'n 1.300 kunstwerken. Zover kwam het door het faillissement van de DSB Bank in 2009 nooit. Pas 15 jaar later krijgt het imposante gebouw aan de Breestraat een bestemming met 99 huurwoningen. Een terugblik op 15 jaar leegstand. 

Hekken om het Scheringa Museum - Foto: NH Nieuws / Marielle Bakker

Hij staat er, al bijna 15 jaar, op een prominente plek aan de rand van het dorp. Het museum dat ooit 30 miljoen euro kostte en nooit een dag de deuren opende. "Eigenlijk is het veel te groot voor een dorp als Opmeer", zegt wethouder Herman ter Veen. "Het is een gebouw met stadsallure." Al jaren wordt het gebouw omhekt, zonder dat er verder iets mee gebeurt. "We zouden graag zien dat er eens een invulling voor kwam, want ik vind het eigenlijk 'De puist van Opmeer'", sprak een omwonende jaren geleden al. 

Lees ook

Die invulling liet lang op zich wachten. Want leeg staat het al sinds die ene dag in 2009. Toen het museum vlak voor de opening werd leeggehaald. Herman ter Veen is wethouder van Opmeer en destijds raadslid. De gedachten gaan terug naar die dag in 2009, waarop Nederland massaal zijn spaargeld weghaalde en aan het einde van het DSB-imperium abrupt  een einde kwam. "Het was een bizarre dag. 's Avonds werd het hele museum leeg getrokken, bouwvakkers vertrokken en kwamen nooit meer terug. Open pakken laminaat en gereedschap bleef achter en heeft er nog jaren gelegen." 

Grote supermarkt

Het Scheringa Museum kwam er dus nooit, maar het idee van een museum in Opmeer hield lang stand. In 2013 klonk toenmalig burgemeester Gertjan Nijpels nog strijdbaar: "Er komen bij de gemeente mensen met ideeën over een outlet center of een grote supermarkt. Maar wij houden vast aan de bestemming en dat is een museum. Hoe groot de kans is dat die er komt? 100 procent." 

Het Nationaal Historisch Museum is in beeld geweest, net als het vestigen van de basisschool. "Maar het is zo'n groot gebouw. Je zit dan met onderhoud, er moet een beheerder komen en meer van dat soort zaken. Dat is voor een gemeente als Opmeer financieel onhaalbaar", weet Ter Veen. 

"Wij houden vast aan de bestemming en dat is een museum. Hoe groot de kans is dat die er komt? 100 procent" 

Gertjan Nijpels in 2013 - toenmalig burgemeester van Opmeer

Een Obdamse vastgoedondernemer kocht het gebouw in 2015 van de curatoren voor bijna een miljoen euro. Makelaar Geert Klaver werd in 2017 aangesteld om het pand te verkopen. Plannen lopen uiteindelijk op niets uit en in april 2020 werd bekend dat vastgoedorganisatie SVE Group het pand had gekocht.

SVE Group wilde het complex ombouwen tot een combinatie van wonen en zorg. Omwonenden van het Scheringa Museum reageerden in 2021 blij op de nieuwe invulling van het gebouw. Bij een informatiebijeenkomst mochten zij input geven op de plannen om van het museumgebouw een wooncomplex te maken. Daarin zouden 121 appartementen komen, waarvan een groot deel voor jongeren en mensen die zorg nodig hebben.

Tekst gaat verder onder de foto.

Impressie van het Scheringa Museum - Foto: De Woonschakel

Immens gebouw

Er werd alvast gestart met de bouw van woningen in het immense gebouw, maar SVE Group besloot toch dat het twee vleugels (B en C) eerst wilde verhuren. Woningcorporatie De Woonschakel aarzelde niet en kocht de beide vleugels aan, om er op korte termijn 99 woningen in te realiseren. Het voorste blok, bestaande uit 24 luxe appartementen, wordt door SVE aan particulieren verkocht.  Het is de bedoeling dat de eerste bewoners in april van 2024 hun intrek nemen in het voormalige museum.

En zo komt aan 15 jaar leegstand een einde. Van 1.300 kunstwerken naar 99 huurwoningen. Tot blijdschap van Ter Veen: "Het was nog geen hoofdpijndossier, maar we hadden er wel zorgen over. Hoe langer het leeg staat, hoe moeilijker het is om een oplossing te vinden. Er kwamen van bewoners steeds meer geluiden dat het museum maar afgebroken moest worden, omdat er toch niets mee gebeurde. Gelukkig is het zover niet gekomen." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]