Ga naar Content
Haarlem

1.500 bezorgde ouders roepen burgemeester tot de orde in fatbikebrief

30 november 2023, 22.10 uur · Aangepast 1 december 2023, 09.55 uur
Door: Geja Sikma & Rob Wtenweerde · Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Dat de Haarlemse burgemeester niet wilde spreken van een bende als het gaat over intimiderende en soms gewelddadige groep jongeren op fatbikes, vond Ilan Sluis als vader van twee dochters bagatelliserend. Bijna 1.500 andere ouders ondertekenden zijn petitie om Wienen op te roepen het probleem serieus te nemen. "Je maakt je toch zorgen als je dochter misschien eens geconfronteerd wordt met tien, twintig jongeren die haar lastig vallen." 

Bij de overhandiging van de petitie blijft burgemeester Jos Wienen bij zijn standpunt dat het geen misdadige bende is. Maar hij zegt wel er alles aan te willen doen om de problemen die de jongeren veroorzaken aan te pakken, zoals hij al in een eerder interview aangaf. Daarvoor heeft hij wel meer meldingen nodig, stelt hij. 

Ilan Sluis is één van de ouders die lid is geworden van een appgroep van mensen die elkaar op de hoogte houden van incidenten. Hij heeft besloten eenmaal de emoties te verwoorden namens de groep, om de problematiek die nog steeds speelt, onder de aandacht te houden. 

Brief aan burgemeester Jos Wienen 

Ons geliefde Haarlem en omgeving wordt al maanden geteisterd door ernstige geweldsincidenten door (groepen) jongeren. Ik zal ze voor het gemak maar ‘fatbike-bende(s)’ noemen. Maar het zijn niet alleen geweldsincidenten, ook intimidatie op straat en bedreiging in meerdere vormen, maar tot zeer ernstig, komen met de regelmaat van de klok voor.

Dat heeft geleid tot grote angst, woede en machteloosheid onder met name ouders en hun kinderen. De situatie grijpt ook diep in in het dagelijks leven van veel gezinnen. Kinderen krijgen beveiligingsmiddelen mee, van alarmknoppen, haarlak tot aan pepperspray, mogen niet meer alleen naar bijvoorbeeld muziekles of sporttrainingen fietsen en mogen bijvoorbeeld niet meer buitenspelen na donker. Dat alles uit angst dat de kinderen te maken krijgen met deze jongeren.

Maar jongeren zelf zijn ook bang. Sommigen durven de hond niet meer uit te laten, anderen hebben zelf te maken gehad met geweld en zijn zo getraumatiseerd dat ze het huis niet meer uit durven. En dan heb ik het nog niet over diegenen die voor het leven getekend zijn omdat zij bijvoorbeeld tanden moeten missen na ernstig te zijn toegetakeld.

"Jongeren die ermee te maken hebben gehad, durven wekenlang de deur niet uit"

Ilan Sluis, bezorgde vader

Kijk hier naar de toelichting van bezorgde vader Ilan Sluis op het aanbieden van de petitie met 1.456 handtekeningen aan burgemeester Jos Wienen.

Bezorgde vader Ilan en bijna 1500 andere ouders hebben petitie voor burgemeester over fatbike-bende - NH Nieuws / Geja Sikma

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]