Ga naar Content

Klaar met woningtekort: Amstelveense senioren willen eigen paleisje bouwen

'Als de gemeente geen woningen voor ons bouwt, doen we het zelf wel.' Met die gedachte trommelde een groepje Amstelveense senioren eerder deze week tientallen leeftijdsgenoten op om in Stadsdorp Elsrijk mee te denken over het ideale seniorenhofje dat zij willen laten bouwen. 

Amstelveense senioren willen eigen paleisje bouwen - NH Nieuws

De senioren zijn strijdvaardig. "Iedereen heeft het over dat de zorg onbetaalbaar wordt, dat er geen seniorenwoningen zijn en dat de doorstroom niet goed is. Wij hebben gezegd: 'We gaan het zelf doen'", zegt voorzitter van de werkgroep Hans Steenvoorden vastberaden. De grote opkomst vergroot zijn enthousiasme. "Dat laat zien dat het leeft." 

Amstelveense senioren die naar de bijeenkomst zijn gekomen denken veel na over de toekomst, blijkt als NH-verslaggever Celine Sulsters met ze in gesprek gaat. "Er komt een tijd dat ik niet meer alleen kan wonen", vertelt de 73-jarige Lize ten Siethoff bijvoorbeeld. Op dit moment woont ze in een woning die eigenlijk te groot voor haar is. "Ik bezet een woning waar ook een gezin in kan. Daar denk ik wel over na."

'Vreselijk duur'

De seniorenwoningen die zij tegenkomt in Amstelveen voldoen niet aan haar wensen. "Ze zijn of heel klein of heel groot", legt Ten Siethoff uit. Ook Robert Bloemendaal (73) en zijn vrouw kijken weleens naar een andere woning. "De appartementen zijn vreselijk duur op het ogenblik", klagen zij. Dat het stel ooit zal moeten verhuizen is duidelijk: "We wonen in een huur-eensgezinswoning met een trap. Er komt een moment dat je liever alles gelijkvloers hebt."

"Je moet je kunnen terugtrekken, maar ook samen met andere mensen iets ondernemen"

Amstelvener Ruud Steenvorde (73)

Maar hoe ziet hun droomwoning er dan uit? Dat liet Steenvoorden met zijn werkgroep onderzoeken. In totaal vulden 150 Amstelveense senioren de vragenlijst die zij verspreidde in. Verruit de meesten van hen wonen later het liefst in een appartement of seniorenwoning, in een complex waar contact met andere buren wordt gestimuleerd. 

"Je moet je kunnen terugtrekken, maar ook samen met andere mensen iets ondernemen. Op het moment dat je dat zelf wil. Maar bijvoorbeeld ook even boodschappen voor iemand anders doen", legt geïnteresseerde en achterneef van Hans Ruud Steenvoorden (73) uit. 

Huurwoning met buitenruimte

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste deelnemende senioren het liefst een woning zouden huren. De ideale grootte van die huurwoning ligt tussen de vijftig en honderd vierkante meter, maar 15 procent wil nog iets groter wonen. Geen van de senioren die meedeed aan het onderzoek wil in een woning kleiner dan 50 vierkante meter wonen.

De ideale huurprijs per maand mag niet ver boven de 1200 euro liggen. En dan is er nog iets wat Amstelveense senioren héél belangrijk vinden: genoeg groene buitenruimte. 

Tekst gaat verder onder het ontwerp van het Amstelveens seniorenhofje:

Voorbeeld ontwerp ouderenhofje - Foto: Time to Acess

Aanvoerder Hans Steenvoorden hoopt dat allemaal te kunnen realiseren in een gezellig 'ouderenhofje' met gezamenlijke ruimtes, waar buren met elkaar omgaan en elkaar helpen. Hij heeft al twee locaties op het oog: het Galjoen in Waardhuizen en de Bovenkerkerweg. Daarnaast heeft ontwikkelaar Time to Access al twee ontwerpen gemaakt, zodat de senioren een idee krijgen van wat er mogelijk is. 

Wennen

De volgende stap is volgens Steenvoorden het oprichten van een eigen stichting. Dan kunnen de senioren serieus aan de slag gaan. Hij realiseert zich maar al te goed dat de weg naar een ideaal ouderenhofje niet zonder hobbels is. "Ik merk dat ze er in Amstelveen erg aan moeten wennen dat inwoners zelf met een idee komen."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]