Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Na vrijspraak is hoger beroep Casper Verheijen 'een heel vervelende week' voor nabestaanden

29 november 2023, 07.00 uur · Aangepast 29 november 2023, 14.20 uur · Door Niels van Steijn

'Godverdomme', klonk het eind maart toen de nabestaanden van Casper Verheijen het vonnis van de rechtbank hoorden. De drie verdachten in de zaak rond de dood van de 29-jarige Nijmegenaar werden door de rechtbank vrijgesproken. Vandaag start het hoger beroep, aangespannen door het Openbaar Ministerie (OM). "Ik hoop dat het beter afloopt dan de eerste keer", vertelt vader Rik Verheijen. 

Foto:

Het is bijna twee jaar geleden dat Casper Verheijen uit Nijmegen werd doodgestoken: hij was half januari 2023 klaar met zijn werkdag in de buurt van het Osdorpplein. Bij een coffeeshop aan de Sloterplas spraken drie jongens hem aan. Er ontstond een woordenwisseling die al snel uitdraaide op een vechtpartij.

Verheijen maakte een kopstootbeweging en pakte twee van de drie jongens vast. Terwijl hij zijn collega's riep, kwamen zij los uit zijn greep. Verschillende getuigen hadden het over een vechtpartij tussen de personen.

Vechtpartij

Er ontstond een situatie waarbij één van de minderjarige jongens op de grond lag, terwijl hij door Casper werd geslagen en door een collega tegen zijn hoofd werd getrapt. Op dat moment stak de verdachte Verheijen met een mes in zijn hart. Later die avond overleed hij aan zijn verwondingen. 

Vlak na de steekpartij werden drie minderjarige verdachten aangehouden. Vanwege hun leeftijd was de rechtszaak achter gesloten deuren en vervolgde het OM de jongens via het jeugdstrafrecht. Het Openbaar Ministerie eiste 360 dagen jeugddetentie, waarvan 60 dagen voorwaardelijk. Maar de rechtbank besloot de verdachten vrij te spreken van openlijke geweldpleging. De hoofdverdachte van zestien jaar oud werd ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij uit zelfverdediging zou hebben gehandeld.

"Het eerste proces was een diepe teleurstelling"

Rik Verheijen

Nabestaanden van Verheijen reageerden woedend op het besluit van de rechtbank. "Godverdomme", klonk het terwijl iemand de rechtszaal verliet. Ook vader Rik sloeg hard op tafel en verliet de rechtbank in emotie. 

"Het eerste proces was een diepe teleurstelling en we zitten sinds de vrijspraak in onzekerheid", aldus vader Rik Verheijen acht maanden na het vonnis. "Ik hoop dat het beter afloopt dan de eerste keer, maar het is hoe dan ook een heel vervelende week", vertelt hij aan AT5.

Vandaag start het hoger beroep in de zaak tegen de drie minderjarige verdachten, om die reden is de behandeling opnieuw achter gesloten deuren. Vandaag worden alle feiten behandeld, morgen verwacht het Openbaar Ministerie een strafeis te formuleren. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]