Ga naar Content

Raad van Commissarissen wil Jan Smit weg bij FC Volendam, maar kan dat zomaar?

Volendam-voorzitter Jan Smit en de Raad van Commissarissen (RvC) liggen op ramkoers met elkaar. In een buitengewone RvC vergadering, komende donderdag, staat het voorgenomen ontslag van het voltallige bestuur op de agenda. Maar kan dat zomaar? NH Sport legt die vraag neer bij Jacob Klompien, voorzitter van de RvC van Telstar en ad interim general manager bij basketbalclub Donar. Daarvoor was Klompien gedurende 35 jaar in diverse functies werkzaam bij de Rabobank.

FC Volendam-voorzitter Jan Smit - Foto: Orange Pictures

Is een RvC bevoegd om het bestuur te ontslaan? 

"Ja, dat kan. Als RvC ben je ook werkgever van je bestuur. Als werknemer kan je aangenomen worden, maar ook weggestuurd worden als dat in het belang van de club is. Bij Telstar zijn wij een RvC met aandeelhouders daarboven. Wij voeren toezicht op het gevoerde beleid namens deze aandeelhouders. Wel kan het zo zijn dat je als RvC afspraken hebt gemaakt met je ledenraad of aandeelhouders over de bevoegdheden. Je kan bijvoorbeeld een afspraak maken dat je een besluit alleen kan nemen met goedkeuring van of in overleg met. De statuten voorzien daarin."

Wat moet een bestuur doen wil een RvC een voorgenomen ontslag op de agenda zetten? 

"Moeilijk om dat in één zin te zeggen. In zijn algemeenheid gaat het denk ik om dat er sprake kan zijn van onwerkbare verhoudingen. Een andere reden kan zijn vanwege overtreding van interne regels of dat een bestuur incompetent is om het bestaande beleid uit te voeren."

Hoe belangrijk zijn de statuten hierin? 

"Volledig. In de statuten staan je bevoegdheden en hoe die uit te voeren. Dat is makkelijk na te lezen. Alleen de oorzaken waarom je iets doet staan niet beschreven in de statuten en ligt veel breder."

Het probleem zou zijn dat het bestuur van FC Volendam een BV wil maken... 

"Binnen een BV-structuur kun je ook een RvC hebben. Daarvoor hoef je niet de RvC op te doeken. Ik denk dat er meer achter zit in de onderlinge verhoudingen dan dat. Het zal complexer zijn, maar het is moeilijk om er een exacte voorstelling van te maken."

Wat is voor u belangrijk binnen een RvC? 

"Als oud-bankier zal het je niet verbazen, maar de financiële huishouding is belangrijk. De clubcultuur moet goed bewaakt worden. De wet en regelgeving en het beleidsplan moeten worden nagekomen."   

Hoe kijkt u naar de gebeurtenissen bij FC Volendam? 

"Ik heb met trots de afgelopen jaren naar FC Volendam gekeken, dus ze hebben daar iets goed gedaan. Over de achtergronden en verhoudingen weet ik niets, maar het zou zonde zijn als dit leidt tot een neerwaartse spiraal."

Het voorgenomen besluit tot ontslag, hoe gaat dat precies? 

"Het besluit tot het ontslaan of tot het schorsen van een bestuurder wordt genomen in een formele vergadering. Dat is geen kwestie van even rondbellen. Daar zullen ze het nog een keer overwegen en het formele besluit nemen."

Is er nog een mogelijkheid dat de RvC terugkomt op dit voorgenomen besluit?

"Dat weet ik niet. Daar ben ik niet over geïnformeerd. Het lijkt mij als je een vergadering hebt over je bestuur dat er wel wat aan de hand is." 

De RvC van Volendam neemt toch niet zomaar een besluit? 

"Hoe ik de RvC ken van Volendam dan zijn dat geen mensen die trammelant maken om het trammelant. Dat geloof ik ook weer niet."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52