Ga naar Content

Bandenwissel? Drukte bij garages zorgt voor aanvraagfile

Op het moment dat het kouder wordt en de eerste sneeuwvlokken dreigen te vallen wil iedereen tegelijk zijn banden laten wisselen. Zomerbanden eraf en de winterbanden eronder. Garages komen om in het werk en de wachtlijsten worden langer.

Drukte bij garages - Foto: ANP

Wie nu nog een garage zoekt om zijn banden te laten wisselen, moet goed zoeken. Er zijn  garages in onze provincie die binnen 2 weken tijd hebben, maar een belronde langs garages leert dat dat er niet veel zijn. De meeste garages hebben een wachtlijst. 

"Mensen komen pas langs als ze op het nieuws zien dat het sneeuwt"

Robert Moeijes

Voor eenmansgarage Robert Moeijes uit Alkmaar is het aanpoten. Ook bij hem in de garage is het inmiddels veel drukker dan voorgaande jaren. "Vroeger konden mensen een week later terecht, maar inmiddels zullen ze toch langer moeten wachten", vertelt Robert. Voor de automonteur is het simpel, mensen moeten eerder een afspraak maken. "Mensen komen pas langs voor een bandenwissel, als ze op het nieuws zien dat het sneeuwt. Dan staat iedereen tegelijk voor de deur."

'Stervensdruk'

Ook Johan Hoogendoorn vertelt dat het bij zijn garage 'stervensdruk' is. "Er zijn een hoop storingen in de auto's. Daarnaast is er veel vocht en ontstaan er lekkages door de combinatie van hoosbuien en vallende bladeren die op de auto's vallen", laat Johan weten. Dit herkent Moeijes' garage ook. "Thuis moet je ook je dakgoot schoonvegen. Dat geldt ook voor je ruitenwissers." 

Brancheorganisatie van garages Bovag bevestigt deze drukte. Volgens de organisatie zit de agenda overal overvol. "Het advies is om tijdig je afspraak in te plannen", vertelt woordvoerder Paul de Waal. Het is normaal al druk rond deze tijd, in verband met de bandenwissel, maar volgens Paul is het momenteel nog drukker. "De vraag is momenteel heel groot en tegelijkertijd hebben we de mankracht niet. Als de winterbanden er straks allemaal op zitten zal het rustiger worden, maar dan is het arbeidstekort nog niet opgelost", vertelt Paul. 

Lichtpuntje

Bij sommige garages kunnen mensen wel binnen een paar dagen terecht, maar bij anderen wordt er gepraat over een wachttijd van maanden. Bij garage Spaarne in Haarlem nemen ze al een jaar lang geen nieuwe klanten meer aan, door de drukte die de garage op dit moment ervaart.

Toch zijn er nog garages met een kortere wachttijd. Wie de moeite neemt om eens goed rond te bellen kan geluk hebben en over 2 weken al terecht om winterbanden gemonteerd te krijgen. Wie plannen heeft om op wintersport te gaan en nog banden moet wisselen kan beter snel een afspraak maken. Op zomerbanden de sneeuw in lijkt geen goed plan.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.