Ga naar Content

Aardappeltelers zien oogst verloren gaan door regen: "Er voltrekt zich een stille ramp"

Aardappeltelers zitten met hun handen in het haar nu ze hun aardappeloogst zien mislukken. Door het aanhoudende, natte weer van de afgelopen weken kunnen aardappelen niet gerooid worden. Veel telers in onze provincie lopen een groot deel van de beoogde winst mis. "Het enige wat we kunnen doen, is afwachten en hopen dat het droog wordt de komende twee weken."

Foto: NH Nieuws

De regen valt al tijden met bakken uit de lucht en daardoor is de grond waarin gewassen groeien zo nat dat de oogst gaat rotten in de grond. De situatie wordt met de dag nijpender voor aardappelboeren. "Het regent nu acht weken en daardoor kunnen we de aardappelen die nog in de grond zitten, niet rooien", vertelt Klaas Schenk die een akkerbouwbedrijf bij Anna Paulowna heeft, en woordvoerder 'Bodem & Water' bij LTO Noord is. 

Zo heeft aardappelteler Marco Zoetelief van Texel nog 11 hectare rottende aardappels in de grond, wat bijna 20 procent is van zijn oogst. En dan dient zich nu een extra probleem aan: "De ganzen hebben de aardappelen inmiddels ook gevonden nu - die houden wel van prut - dus klaar ben je." De aardappelen die hij heeft kunnen oogsten, zijn helaas niet van beste kwaliteit. "We hebben rotte aardappelen mee geoogst en die steken elkaar ook weer aan. Dus die moeten allemaal weer door de handen. Dat is een hoop werk, en levert uiteindelijk maar weinig op." 

Stille ramp

Ook op andere plekken in de provincie 'voltrekt zich een stille ramp'. Schenk weet dat het in de Wieringermeer bijvoorbeeld om 100 hectare aardappelen gaat. "Maar in De Purmer, De Schermer en Haarlemmermeer is het het ergst. Daar hebben boeren veel consumptieaardappelen, en die worden altijd wat later geoogst."

"We hebben maar één oogst per jaar, daar moeten we het mee doen. Dat is het mooie van boer zijn, maar kan ook de bottleneck zijn"

Klaas Schenk, akkerbouwer en woordvoerder 'Bodem & Water' bij LTO Noord

Dit jaar zouden aardappels sowieso pas later geoogst worden. Dat had alles te maken met het natte voorjaar. "We hebben drie weken later dan gedacht kunnen planten, waardoor het oogsten ook opschuift. En een aardappel heeft wel 120 tot 130 dagen nodig om tot wasdom te komen." 

Andere rooigewassen ook getroffen

Niet alleen aardappels rotten op dit moment in de grond, vertelt Schenk. "Eigenlijk alle rooigewassen, waar je de grond voor in moet om ze te kunnen rooien, ondervinden grote problemen door de regen. Denk aan peen en suikerbieten bijvoorbeeld."

Dat de aardappelen niet gerooid kunnen worden, heeft grote gevolgen voor de opbrengst, aangezien een hectare aardappels goed is voor 12 tot 15 duizend euro. "We hebben maar één oogst per jaar; daar moeten we het mee doen. Dat is het mooie van boer zijn, maar kan ook de bottleneck zijn", vertelt Schenk.

Heel veel meer doen dan afwachten, kunnen Schenk en zijn mede-aardappeltelers nu niet:  "En hopen dat het droog wordt de komende twee weken."

Lees ook