Ga naar Content

Houtkunstenaar Jakko zet door: De Nachtwacht komt tot leven in 195.000 blokjes hout

Ga er maar aan staan: 195.000 blokjes hout zagen van 1 bij 1 centimeter, op kleur sorteren en dan 'schilderen'. Houtkunstenaar Jakko Woudenberg uit Warmenhuizen krijgt er steeds meer vertrouwen in dat het gaat lukken; De Nachtwacht in hout. Na tweeëneenhalf jaar voorbereiding ligt een deel van Rembrandts meesterwerk eindelijk op de vloer. 

Houtkunstenaar Jakko Woudenberg waagt zich aan De Nachtwacht - Foto: NH / Jurgen van den Bos

"Ja, wie bedenkt het, hè? Ik vroeg me 24 jaar geleden als leerling parketteur plotseling af of je De Nachtwacht ook in hout kon namaken. Ik krijg nu antwoord op die vraag." Jakko Woudenberg noemt zich houtkunstenaar en zijn parketwerken zijn inmiddels kunstwerken. De voorbereidingen voor De Nachtwacht gaan alleen niet zonder slag of stoot. "Er zijn al momenten geweest dat ik ermee wilde stoppen."

Pixels

De grootste uitdagingen zijn het uitzoeken van de kleuren hout en die inpassen in Rembrandts schilderij. Jakko werkt met achtenvijftig houtsoorten die met een speciaal voor dit project bedacht computerprogramma ingepast worden in 500 panelen van 400 'pixels'. "Ik heb al heel wat panelen weg moeten gooien, omdat de kleuren niet klopten." Inmiddels ligt wel al bijna de helft van het schilderij op de grond. Hoe dat eruit ziet, zie je in de onderstaande video.

Tekst gaat door onder de video

Houtkunstenaar Jakko zet door: De Nachtwacht komt tot leven in 160.000 blokjes hout - NH Nieuws

Jakko heeft de hulp ingeroepen van het Regius College in Schagen. Leerlingen van de praktijkopleiding helpen met zagen en het invullen van de panelen voor het schilderij. Jakko: "Ik heb al zoveel leuke gesprekken gehad met de leerlingen. Ik wil laten zien dat je met een ambacht iets creatiefs kunt doen. Eigenlijk wil ik zoveel mogelijk mensen mee laten helpen. Ik zoek de verbinding, dus wie wil kan zich opgeven om ook een paneel te komen maken."

Trots

Omdat ze op school zit bij het Regius College helpt Lea, de dochter van Jakko, ook mee aan De Nachtwacht. Niet alleen op school, maar thuis heeft ze er natuurlijk ook mee te maken. Lea: "Hij is er wel heel veel mee bezig en het kost hem veel energie, maar als ik zie hoe het eruit ziet, ben ik heel trots op hem. Ik vind het een heel bijzonder project. Het is heel andere manier om De Nachtwacht te bekijken." 

Tekst gaat door onder de foto 

Geblokte hoofdpersonen uit De Nachtwacht, totdat je ze van afstand bekijkt. - Foto: NH / Jurgen van den Bos

Als het schilderij eenmaal compleet ligt - Jakko hoopt volgend jaar maart - dan volgt het minutieus afwerken. "Hoe het er dan uit gaat zien? Dat is de verrassing. Ik wil niet dat het gaat hangen. Je mag hier straks over heen lopen, je mag erop dansen en springen. Het moet de wereld in. Het mooiste zou natuurlijk zijn daar waar ie thuis hoort, het Rijksmuseum."

Lees meer over De Nachtwacht

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]