Ga naar Content

Schoorls rariteitenkabinet was bijna ten onder, maar verhuist door 'klein wondertje'

Het had weinig gescheeld of de Wunderkammer in Schoorl was gesneuveld. Het rariteitenkabinet van Hans Peter Corbee was sinds 2020 te bekijken in het Oude Raadshuisje. Maar de stichting kon de energierekening niet meer betalen en was door alle reserves heen. Nu is er goed nieuws: "We gaan vrolijk door op een nieuwe locatie."

Foto: Hans Peter Corbee

'Eigenzinnig, vreemd en voornamelijk verwonderend' zo omschrijft Hans Peter Corbee zijn Wunderkammer. Zijn collectie is al drie jaar te bewonderen in het Oude Raadhuisje in Schoorl.

Ze waren nog maar net een week open toen corona uitbrak en ze twee jaar dicht gingen. "Als we al reserves hadden, dan waren die al compleet opgebruikt toen we weer opengingen. Uiteindelijk kwamen we met gas, elektra en een huurverhoging uit op 700 euro in de maand. Dat is voor ons niet te betalen", vertelt Corbee. 

"Dan tel je je knopen en denk je: hoe pijnlijk het ook is, dit is niet meer vol te houden." Toch is dit niet het einde van het Schoorlse rariteitenkabinet. "We kijken niet zuur en gaan vrolijk door. Volgend jaar gaan we naar een andere locatie waar we geen huur betalen en veel meer mogelijkheden hebben."

'Een klein wondertje'

Aan het einde van het voorjaar gaat de nieuwe Wunderkammer open. Deze is te vinden aan de Onderweg in Schoorl. "Het is een klein wondertje op zich", aldus Corbee. "Alsof je het hol van Alice in Wonderland instapt. Dat gevoel moet je krijgen." De Wunderkammer komt namelijk in een geheime ruimte die weinig mensen kennen. 

Ben je benieuwd wat voor eigenzinnige en vreemde voorwerpen je in de collectie van Corbee kan zien? Dat zie je in deze video uit 2020:

Oude raadhuisje Schoorl biedt nu plek aan rariteitenkabinet: "Je komt hier om je te verbazen" - NH Nieuws

Straks is er ook meer dan alleen een Wunderkammer. "Het zijn drie elementen op één stuk terrein." Twee kunstenaars gaan een 'ijzeren tuin' ontwerpen voor Corbee. De tuin zorgt voor een mooie besloten binnenruimte. Daarna kom je bij een verbouwde woning die is ingericht als een soort salon. Hier vind je unieke hedendaagse kunst en ook veel uit het oude Schoorlse en Bergense. Tot slot kom je in de geheime ruimte van de Wunderkammer terecht. 

Het Oude Raadhuisje is inmiddels al leeg, maar dat was nog een flinke klus met de enorme collectie van Corbee. "Je kunt zeggen dat mijn fysiotherapeut blij was met mij", vertelt hij lachend. Voor nu staat zijn collectie in de berging en is hij druk bezig met de verhuizing.

Lees ook