Ga naar Content

Gerelateerde videos

Besties: Paola en Ilona werden op school gepest, het leidde tot een hechte vriendschap

Paola en Ilona waren anders dan de meeste kinderen op de lagere school in Bovenkarspel. Paola doordat ze een handicap heeft en een zware stem en Ilona was klein en dik. Ze werden daarom gepest, maar vonden steun bij elkaar. Het bleek het begin van een langdurige en vooral innige vriendschap. Ook al wonen ze niet meer bij elkaar in de buurt, hun vriendschap overwint alles.  

Ilona - Foto: marcruyg/nhnieuws

'Don't touch her'! Ilona's ogen spuwen 50 jaar later nog steeds vuur als ze vertelt over hartsvriendin Paola die op school gepest werd. Zij was de enige die het voor de licht gehandicapte Paola opnam. Kinderen zijn eerlijk, maar ook onverbiddelijk. Wie niet in de groep past, hoort er niet bij. Hoewel de twee meisjes niet bij elkaar in de klas zaten, vochten ze samen tegen de boze buitenwereld. Ze lieten elkaar niet meer los en zijn nu al bijna 50 jaar de allerbeste vriendinnen.

Ook bij Paola thuis waren er problemen. Al vroeg in haar leven gingen haar ouders uit elkaar en kwam er een andere vrouw in huis. Dat ging niet goed waardoor Paola het liefst bij vriendin Ilona speelde en steeds vaker daar aanschoof aan tafel. Voor Ilona's moeder Fien was Paola een extra kind en dat is altijd zo gebleven. Ook nu belt Paola nog regelmatig met 'Tante Fien' en als ze terug is in Bovenkarspel gaat ze altijd even op bezoek bij haar tweede moeder.  

Tekst gaat door onder de foto 

Paola met 'Tante Fien' - Foto: marcruyg/nhnieuws

Ilona en Paola zijn eigenlijk meer dan vriendinnen, ze beschouwen zichzelf meer als zussen. 'Zusdinnen', zoals Ilona dat noemt. Ze vergelijkt hun vriendschap met ademhalen; iets dat noodzakelijk is om te kunnen leven. En samen kunnen ze de soms harde buitenwereld aan. 

Ook in de liefde zijn Paola en Ilona niet altijd even gelukkig. Ilona is na een eerder, rampzalig verlopen huwelijk, inmiddels gelukkig getrouwd met Patrick. Paola heeft al twee scheidingen achter de rug, en is onlangs op Malta door vriend René ten huwelijk gevraagd. Het wordt haar derde trouwerij met natuurlijk weer een feest en een nieuwe trouwjurk. En met wie anders dan hartsvriendin Ilona gaat ze vandaag trouwjurken passen. 

Tekst gaat door onder de foto 

Trouwjurken passen - Foto: marcruyg/nhnieuws

Elkaar nemen zoals je bent, dat is het belangrijkste ingrediënt voor hun langdurige en innige vriendschap. En hoewel Paola inmiddels in Hillegom woont, is de afstand geen beletsel voor hun eeuwige vriendschap. En binnenkort is er gelukkig weer iets moois te vieren als Paola haar jawoord geeft aan René. 

Kritische blik van vriendin Ilona - Foto: marcruyg/nhnieuws

Lees ook

Wie is jouw bestie?

Op Facebook hebben wij honderden vrienden, maar er is maar één Bestie: je allerbeste vriend of vriendin op wie je altijd kunt rekenen, met wie je onbedaarlijk kunt lachen, lief en leed deelt en bij wie je geheimen veilig zijn.

Aanmelden of reageren? Stuur een mail naar [email protected]