Ga naar Content

Het is Sint Maarten, maar wat vieren we eigenlijk?

Sint Maarten betekent voor volwassenen vooral: veel snoep kopen en wachten tot de deurbel gaat. Voor de kleintjes is het een feest dat begint met lampionnen maken op school. Om vervolgens op 11 november de buurt in te gaan om in het donker liedjes te zingen voor het snoep dat door de buurman of buurvrouw is ingeslagen. Maar waarom doen we dit eigenlijk? 

Op 11 november vieren we de sterfdag van Sint Maarten, ook wel Martinus van Tours genoemd. Hij leefde in de vierde eeuw na Christus en was een Romeins soldaat in Sabaria, het huidige Hongarije. Later schopte Martinus het tot bisschop in de plaats Tours in Frankrijk.

Rode mantel

Het bekendste verhaal over Martinus is dat hij zijn rode mantel doormidden sneed en deelde met een bedelaar om hem te beschermen tegen de kou. Vanaf dat moment stond hij bekend als een vrijgevig en betrokken man.

Sint Maarten wordt vaak afgebeeld op een paard met een rode mantel en een lantaarn. Op de avond dat Sint Maarten zijn mantel deelde met een bedelaar, droomde hij dat hij Jezus zag met de helft van zijn rode mantel. Vanaf dat moment wijdde hij zijn leven aan het katholieke geloof.

Tekst gaat door onder de afbeelding. 

schildering Sint Martineskerk Zaventem - Foto: Antoon van Dyck

Waar wordt Sint Maarten gevierd? 

Sint Maarten wordt gevierd in Noord-Holland, Limburg, Noord-Brabant en delen van Groningen, Friesland en Zeeland. De viering heeft van oorsprong een katholiek karakter, maar door de jaren heen staat de traditie meer in het teken van delen, vrijgevigheid en saamhorigheid. 

In de jaren 20 van de vorige eeuw kreeg Sint Maarten de uitwerking zoals we die nu kennen. Een optocht met lichtjes. Daarvóór ging de viering vooral om een bedeltocht, een vorm van 'informele armenzorg'. Armen bedelden in rijke buurten voor geld en fruit. In die tijd noemde men dat schooien.

Ook werden er Sint Maarten-vuren georganiseerd met muziek, veel eten en drinken. Na de Eerste Wereldoorlog werd de viering een optocht voor kinderen met lichtjes, die liedjes zingen. De traktatie van fruit en geld maakte plaats voor snoep (en fruit), Sint Maarten werd daarmee een kinderfeest. 

Lampion maken op school

Lampionnen maken op school is in de provincie een jaarlijkse traditie. Tijdens handenarbeid knutselen de oudere leerlingen van de Montessorischool in Beverwijk een eigen ontwerp. De jongere leerlingen maken een lampion op basis van een mal, dit jaar zijn dat Zaanse huisjes en uilen. Deze week nam NH een kijkje genomen op de Montessorischool. De bovenbouwleerlingen leerden onderbouwleerlingen hoe je moet Sint Maarten lopen. 

Zelfgemaakte lampionnen op de Montessorischool - NH Nieuws

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.