Ga naar Content

Vier Noord-Hollanders jaren de cel in voor cokesmokkel

Vier Noord-Hollanders hebben vanmiddag gevangenisstraffen van 8, 6,5 en 4 jaar te horen gekregen. De rechtbank in Haarlem ziet de mannen als een groepering die zich bezighield met het invoeren van honderden kilo’s coke vanuit Zuid-Amerika naar Amsterdam. Dat gebeurde mede dankzij een corrupte havenmedewerker.  

De vier Noord-Hollanders in de cokezaak 'Beal' in de rechtbank van Schiphol - Foto: Felix Guérain

"Ze hebben het criminele circuit in stand gehouden, en dat is onaanvaardbaar. Ze hebben zich niet bekommerd om de onrust in de samenleving die hiermee gepaard gaat. Ze waren slechts uit op hun eigen financieel gewin", zei de rechter bij de uitspraak.

De celstraffen vallen lager uit dan wat het Openbaar Ministerie in september eiste. De twee mannen uit Purmerend, volgens het Openbaar Ministerie het brein achter deze lading, zijn door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot 8 jaar cel voor de smokkel van honderden kilo's cocaïne uit Ecuador. Dat lukte mede dankzij een corrupte havenmedewerker.

Wisseltrucs

Die oud-havenmedewerker, de 29-jarige A. S. uit Alkmaar, is veroordeeld tot 6,5 jaar cel. De man werkte bij een Zaans transportbedrijf in de Amsterdamse haven en liet zich omkopen om ‘wisseltrucs’ met containers uit te halen. 

Hij zou ervoor hebben gezorgd dat de container met drugs uit het systeem werd verwijderd, zodat de vrachtwagenchauffeur ongemerkt met de lading van het terrein van het transportbedrijf op en af kon rijden. "Hij heeft zijn functie en kennis bij het transportbedrijf ernstig misbruikt om grootschalige invoer van cocaïne te faciliteren", aldus de rechter.

Cacaobonen

De vrachtwagenchauffeur, de 44-jarige J. van C. uit Enkhuizen, is veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar, wegens een poging tot het binnensmokkelen van 1.122 kilo cocaïne. De drugs zaten verstopt tussen een lading cacaobonen.

Ook acht de rechter bewezen dat het viertal al eerder drugs de Amsterdamse haven heeft geïmporteerd. Het gaat over een lading ter waarde van miljoenen euro's, een paar maanden vóórdat de desbetreffende container uit Ecuador werd onderschept. En dus moeten drie van de vier verdachten dit verdiende drugsgeld terugbetalen aan de Nederlandse Staat.

De verdachten en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Vier Hollanders jarenlang in de cel voor cokesmokkel - NH Nieuws

Lees ook