Ga naar Content

'Wij zijn de baas in Amsterdam', OM wil Noord-Hollanders jaren cel in voor cokesmokkel

Tegen vier Noord-Hollanders zijn vanmiddag gevangenisstraffen van 10, 9 en 6 jaar geëist. Het Openbaar Ministerie ziet de mannen als een groepering die zich bezighield met het invoeren van honderden kilo’s coke vanuit Zuid-Amerika naar Amsterdam. Mede dankzij een corrupte havenmedewerker.  

De vier Noord-Hollanders in de cokezaak 'Beal' in de rechtbank van Schiphol - Foto: Felix Guerain

'Een goed voorbereide operatie', noemt het Openbaar Ministerie de smokkel in juli 2022 in de haven van de hoofdstad.

Die dag rijdt vrachtwagenchauffeur J. van C. uit Enkhuizen vroeg in de ochtend naar een Zaans transportbedrijf met een terminal in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Een paar dagen eerder had hij 'gehoord' dat 'dé container' eraan kwam, vertelt hij vandaag in de rechtbank.

"Ik ben binnen", zou er zijn gestuurd via berichten. Enkele minuten later wordt de man opgepakt door een arrestatieteam. In de container die de chauffeur moest ophalen, vindt de politie 1.120 kilo coke tussen een lading cacaobonen.

De Enkhuizer wordt naar eigen zeggen totaal verrast door de vangst. "Als ik geweten had wat erin zat, had ik het nooit gedaan", roept hij door de microfoon.

Het brein achter deze lading is volgens justitie een tweetal uit Purmerend. De mannen I. Z. (43) en K. K. (27) kennen elkaar van hun werk bij een logistiek bedrijf in Amsterdam. Ze groeten elkaar vandaag in de rechtbank met een knuffel.

Tekst gaat verder onder de foto.

De vier Noord-Hollanders in de cokezaak 'Beal' in de rechtbank van Schiphol - Foto: Felix Guerain

Samen zouden ze drugstransporten hebben voorbereid. Z. zou contact hebben met internationale drugshandelaren en communiceerde volgens justitie in chats ook in het Engels. De 27-jarige K. reed volgens justitie ook in een auto in de buurt van de vrachtwagen om een 'oogje in het zeil te houden'.

"Wij zijn de baas in Amsterdam", zou zijn gestuurd naar elkaar. "We kunnen jarenlang ongestoord knallen" en er werd gesproken over een 'toplijn'. 

Beide mannen ontkennen te hebben afgeweten van drugs die juli. "Ik heb nooit geweten dat er coke in de container zat", aldus K. K. Zijn kompaan vult vandaag aan: "Ik ben enorm geschrokken van de lading."

Ze vertelden zelf wel voorbereidingen hebben getroffen om een 'bestendige cocaïnelijn' op te zetten tussen Zuid-Amerika en Amsterdam. Met testladingen.

'Corrupte havenmedewerker'

Dan de vierde verdachte. Een corrupte havenmedewerker, zo stelt het Openbaar Ministerie. A. S. (29) uit Alkmaar bediende tijdens de cokesmokkel de knoppen bij het Zaanse transportbedrijf. In chatgesprekken met de Purmerenders zou hij 'die lange' worden genoemd.

Het drietal zou samen bij een woning in Noord-Scharwoude zijn geweest, bij een gym in Wijdewormer en hebben afgesproken bij een restaurant in Heerhugowaard.

In hun communicatie via versleutelde telefoons zouden afbeeldingen van werkroosters en havensystemen zijn gedeeld. 

"Ik ben een gewone jongen, heb altijd hard gewerkt"

A. S. uit Alkmaar

De Alkmaarder zou ervoor hebben gezorgd dat de container met drugs uit het systeem werd verwijderd, zodat de vrachtwagenchauffeur ongemerkt met de lading van het terrein van het transportbedrijf kon rijden.

Zelf ontkent hij de corruptie. "Ik heb gewoon mijn werk gedaan als havenmedewerker, het zo snel mogelijk afhandelen van een container", verklaart de havenmedewerker vandaag. "Ik ben een gewone jongen, heb altijd hard gewerkt."

Eerdere lading coke

Het OM stelt dat de verdachten 'zeer geraffineerd' te werk gingen. En denkt bovendien dat er al eerder drugs ter waarde van miljoenen euro's Amsterdam binnen is gesmokkeld. Dat zou in december 2021 zijn gebeurd.

Ze eist daarom tien jaar cel tegen de mannen uit Purmerend. Ook wil justitie ruim een miljoen euro terugvorderen van de mannen. De Alkmaarder moet als het aan justitie ligt negen jaar brommen en 22.000 euro 'verdiend' geld terugbetalen. 

Tegen de vrachtwagenchauffeur uit Enkhuizen is zes jaar cel geëist. Justitie kon hem niet linken aan een eerder 'gelukt' coketransport. Maandag komen nog de advocaten van de Alkmaarder en West-Fries aan het woord. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Lees ook