Ga naar Content

18 jaar cel en tbs geëist voor moord op vrouw in Spaarnwoude na jarenlange mishandeling

Het OM heeft 18 jaar cel en tbs geëist voor de moord op de 35-jarige Amsterdamse in Spaarnwoude op 15 juni vorig jaar. Er ging een lange historie van extreem huiselijk geweld aan vooraf.

Foto: Inter Visual Studio

Het OM ziet alle aanwijzingen van femicide, de moord op een vrouw door haar (ex-)partner. De Amsterdamse verdachte Cetin K. (42) heeft de vermoorde vrouw jaren lang proberen te controleren, isoleren en te vernederen, blijkt vandaag van meerdere kanten in de rechtbank van Haarlem. Dat is allemaal precies volgens het patroon van femicide.

K. ontkent de vrouw ooit mishandeld te hebben, laat staan gedood. Hij zou haar in Spaarnwoude na een avondje uit en een ruzie levend achtergelaten hebben. Rond de plaats waar zij de volgende ochtend door de politie in het water gevonden is. 

Lees hier de uitspraak van de rechter

Laatste telefoontje

Op 15 juni 2022 vond de politie daar het lichaam van de 35-jarige Amsterdamse. Ze was met één kogel door haar hoofd geschoten. De politie wist dat ze in die omgeving moesten zoeken, nadat de ouders 's nachts alarm hadden geslagen. Rond 3 uur werden zij namelijk gebeld door hun dochter, die in paniek was.

"Kunnen jullie me komen ophalen, ik ben in Spaarnwoude", zei ze. De ouders herkenden de stem van de verdachte op de achtergrond.

Het moet slechts momenten voor haar dood zijn geweest en toen verbrak de verbinding na een angstige kreet van de vrouw. Die avond, na uren tussen hoop en vrees, kwam de politie aan de deur om vertellen dat hun dochter inderdaad in het recreatiegebied gevonden was.

Turbulent verleden

De ouders laten hun statement vandaag in de rechtszaal voorlezen. "Elke nacht word ik rond die tijd wakker en hoor ik haar stem", heeft haar vader opgeschreven. "Dan ben ik bij haar, maar kan ik niet helpen."

Volgens de ouders en een reconstructie van de politie had K. zijn vriendin door de jaren heen veel vaker mishandeld. De twee zouden vanaf 2007 ongeveer anderhalf jaar een relatie hebben gehad, 'en daarna liet hij haar nooit meer met rust'.

Zo zou K. eens de tanden uit haar mond hebben geslagen en haar twee andere keren in brand hebben gestoken. Ten tijde van de dood herstelde ze ook nog van een ribbreuk.

"Ik zal je nooit met rust laten, dat besef je toch wel schatje? Als ik het niet word, dan wordt het ook geen ander"

Een appje van de verdachte aan de vrouw, voorafgaand aan haar dood

"Van een stralende vrouw, veranderde onze dochter in een bang persoon", laten de ouders voorlezen in de rechtbank.

De vrouw voelde zich zó door hem onder druk gezet door dat ze telkens weer bij hem terugkwam. Bovendien bedreigde hij niet alleen haar, maar ook haar ouders. Tot ze afgelopen april brandwonden op haar bovenbenen had, nadat hij haar zou hebben overgoten met benzine en in de brand gezet.

Afwisselend vleiende en intimiderende berichten

Toen was het genoeg en wilde zij definitief een punt achter de relatie zetten. Dat zou K. niet geaccepteerd hebben. Op 14 juni, de avond voorafgaand aan haar dood, probeerde hij haar weer terug te winnen.

In de aanloop naar die avond en haar dood stuurde hij afwisselend vleiende en intimiderende berichten. De officier van justitie haalde er meerdere aan, zoals: "Wat moet gebeuren, zal gebeuren" en "Ik zal je nooit met rust laten, dat besef je toch wel schatje? Als ik het niet word, dan wordt het ook geen ander."

Volgens het OM bewijzen de hele turbulente relatiegeschiedenis, getuigenissen op de avond zelf, locatiegegevens van de verdachte en sporen op een kogel en een huls een brute 'berekenende en doelmatige' moord. De verdachte krijgt die eis vandaag niet meer mee; hij is dan al de rechtszaal uitgezet, omdat hij de aanwezige sprekers steeds onderbreekt en uitroept. 

Lees ook