Ga naar Content

Zeldzaam noorderlicht met blote oog gespot op meerdere plekken in Noord-Holland

Op verschillende plaatsen in Noord-Holland is vanavond het noorderlicht waargenomen. Onder meer op het strand van Castricum was het zeldzame natuurverschijnsel te aanschouwen. Fotograaf Sam de Joode had geluk en maakte een bijzonder kiekje: "Zelfs met het blote oog kon je het noorderlicht al aardig spotten."

Foto: VLN Nieuws - Sam de Joode

Fotograaf Sam de Joode twijfelde geen moment toen hij doorkreeg dat vanavond mogelijk het noorderlicht te spotten was. "Toen ik aankwam op het strand van Castricum zag ik de rode strepen al in de lucht. Dat is heel bijzonder." 

Met het blote oog 

Volgens De Joode was het strand bij aankomst rond 20.00 uur nog vrij verlaten. "Maar het ging als een lopend vuurtje. Binnen een halfuur stond het hele strand vol." Het is voor de fotograaf de tweede keer dat hij het natuurfenomeen weet vast te leggen, een paar maanden eerder lukte hem dat voor het eerst. 

Toch vond hij het vanavond meer bijzonder omdat het licht zo goed zichtbaar was. "Zelfs met het blote oog kon je het noorderlicht al aardig spotten." Voor de inwoners uit Noord-Holland die nog een poging willen wagen vanavond, heeft De Joode nog wel een tip. "Neem een statief mee. En gebruik een lage ISO-waarde en een sluitertijd van circa 5 seconden." Al acht hij de kans klein dat je het groen, roze licht nu nog goed zal zien. "De piek ervan lag tussen 19.00 en 21.00 uur vanavond."

Wel verschijnen er op social media verschillende beelden met het natuurfenomeen waargenomen vanuit de provincie. Onder meer in Velsen en Wormer was het poollicht te zien. Toch heeft niet iedereen geluk, zo blijkt uit onderstaande tweet. 

Zeldzaam

Het noorderlicht is normaal gesproken te zien ten noorden van de poolcirkel, maar tijdens een periode van maximale zonneactiviteit licht ook hier de hemel op. Het natuurfenomeen wordt veroorzaakt door uitbarstingen van geladen deeltjes op de zon die in onze dampkring komen. Daar botsen die deeltjes op moleculen, wat het spectaculaire licht veroorzaakt.

Lees ook