Ga naar Content

Hoe het waterpeil in Amsterdam gisteren plotseling heel hard steeg

Door een storing in het spuicomplex in IJmuiden kwam het water in Amsterdam gisteren erg hoog te staan. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat ging het om een schuif die niet bediend kon worden.

De nieuwe Zeesluis IJmuiden (rechts) en de oude Noordersluis sluis (links) - Foto: NH Nieuws

Deze schuif kon niet bediend worden vanwege een softwarestoring, zo bleek later. Tijdens hoogwater stroomt het water dan door die schuif, richting de hoofdstad. Dat, in combinatie met storm Ciarán die over de provincie raasde, zorgde ervoor dat het het waterpeil in de hoofdstad snel steeg. In de grafiek hieronder is de piek goed te zien.

Waterpeil in Amsterdam tijdens storm Ciarán - Foto: Rijkswaterstaat

Dat het water zo snel kan stijgen is zorgelijk, beaamt ook een woordvoerder van Rijkswaterstaat: "Maar dit wordt goed gemonitord, als het zorgelijk wordt nemen wij contact op met Waternet en de waterschappen. Dat was gisteren ook het geval. In samenwerking met hen kunnen we dan aan heel veel knoppen draaien, zodat het water weer weggepompt kan worden."

Maximaal gepompt

Rijkswaterstaat laat weten dat er gisteren 'maximaal gepompt is', en dat er geen gevaar voor Amsterdammers is geweest. Er zijn volgens hen genoeg maatregelen die getroffen kunnen worden zodat Amsterdammers droge voeten houden.

De problemen bij het spuicomplex zijn gisterochtend al opgelost. Inmiddels is het water weer op het normale peil. 

Lees ook