Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdamse sluizen dicht door hoog opgelopen waterstand

2 november 2023, 12.34 uur · Aangepast 6 november 2023, 11.42 uur
Door: Maarten Westerduin · Foto: AT5

Door hoog opgelopen waterstanden zijn de sluizen tussen het IJ en Amsterdam op dit moment dicht. Dat heeft gevolgen voor onder meer de rondvaartboten, die niet meer vanaf het IJ de grachten in kunnen varen. Scheepvaart op het Noordzeekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal gaat wel door. Dat de sluizen dicht zijn, komt zelden voor.

Het water ligt hier normaal gesproken op zo'n 40 centimeter onder het Normaal Amsterdams Peil. Vannacht liep de waterstand op tot 15 centimeter onder het NAP. Dat de waterstand zo hoog kon oplopen, had - naast de vele regenval - ook te maken met een defect bij het Spuicomplex in IJmuiden. Daardoor kon het overtollige water in Amsterdam niet naar zee worden gepompt.

Foto: AT5

Inmiddels zijn de problemen in IJmuiden verholpen en is Rijkswaterstaat en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht begonnen met het wegpompen van het water.  

Waarom sluizen dicht?

Om te voorkomen dat het water in Amsterdam verder zou stijgen, zijn de sluizen tussen het IJ en Amsterdam uit voorzorg dicht. Daardoor is het Amsterdamse water tijdelijk 'hermetisch afgesloten', twittert vaarweginspecteur Walter Weg.

Wanneer het waterpeil voldoende gezakt is, kunnen de sluizen tussen Amsterdam en het IJ weer open. Het waterschap laat weten dat dit waarschijnlijk in de loop van de dag gaat gebeuren. "We verwachten dat er geen verdere grote problemen gaan ontstaan", zegt Joyce Sylvester, dijkgraaf van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Gezien de komende weersverwachting houden we het nauwlettend in de gaten."

Waterpeil in Amsterdam tijdens storm Ciarán - Foto: Rijkswaterstaat

Update:

Rijkswaterstaat laat vandaag aan NH Nieuws weten dat er gisteren 'maximaal is gepompt' om het waterpeil in de stad te laten zakken.

Volgens Rijkswaterstaat zijn er genoeg maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de stad droge voeten houdt, mocht het water een keer verder stijgen

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]