Ga naar Content

WK-koe Sijtje is niet meer, zo werd ze een 'voorspelfenomeen'

Sijtje, de koe met voorspellende gave uit Middenbeemster, is niet meer. Ze had het blauwtongvirus en blies vanmorgen haar laatste adem uit. We blikken terug op een aantal bijzondere voorspellingen van de 16,5 jaar oude koe.

Foto: NH Nieuws

De meeste koeien overleven de ziekte wel, maar Sijtje was al oud en had een lekkende hartklep. In overleg met de dierenarts werd vanmorgen besloten haar uit haar lijden te verlossen. Boer Harry zit er doorheen als NH hem spreekt. 

"Haar plek is leeg. Ze had een vaste plek in de stal en een plek in mijn hart", vertelt hij. Maar het verlies van Sijtje betekent voor boer Harry niet het einde van de zorgen. "Op een boerderij is er dagelijks sprake van leven en dood. Maar de laatste tijd is er meer dood dan leven. Van de 70 schapen zijn er al twintig overleden en ook andere koeien hebben last van het virus."

Mexicaanse krant

Sijtje stal ook het hart van voetbalfans. In 2014 wist de koe dat Nederland door zou gaan naar de achtste finales van het WK voetbal in Brazilië. De koe voorspelde de overwinningen in de groepsfase tegen Australië en Chili. Wat haar wereldberoemd maakte, is de voorspelling van Nederland tegen Mexico. Sijtjes koffiedik kijken haalde zelfs de Mexicaanse krant. 

Tekst gaat door onder de video.

De wereldberoemde voorspelling van Sijtje van Nederland - Mexico WK 2014 - NH Nieuws

In 2017 spant het erom, wint Ajax of Feyenoord de landstitel in de eredivisie? De Ajacieden in Noord-Holland zullen zich die dag nog herinneren als gisteren. Niet iedereen zal blij geweest zijn met Sijtje haar voorspellende gave, maar ze had het weer goed: Feyenoord werd na achttien jaar weer kampioen van Nederland. 

Tekst gaat door onder de video.

Koe Sijtje voorspelt landskampioen 2017 - NH Nieuws

Sijtje had een paar weken later meer vertrouwen in Ajax toen het team het opnam tegen Manchester United in de Europa League. "Sijtje voorspelde dat Ajax de Europacup zou winnen", zegt boer Harry tegen NH. 

"Binnen drie dagen was het filmpje op haar Facebook meer dan een miljoen keer bekeken." Helaas liep het mis met Ajax en werd Sijtje zelfs bedreigd. "Sijtje werd naar de barbecue verwenst. Ik kreeg hele recepten binnen hoe dat het beste gedaan kon worden." Natuurlijk nam boer Harry nog geen afstand van zijn geliefde koe en mocht ze doorgaan met haar voorspellingen.  

Tekst gaat door onder de video.

Sijtje voorspelt de uitkomst van Ajax - Manchester United - NH Nieuws

Vier jaar later is Sijtje het koffiedik kijken nog niet verleerd. Nederland deed niet mee aan het WK en de finale werd gespeeld door Frankrijk tegen Kroatië. Sijtje at het eerst uit de voederbak van Frankrijk en wist daarmee te voorspellen wie wereldkampioen werd. 

Tekst gaat door onder video.

Sijtje voorspelt winnaar WK 2018 - NH Nieuws

In 2021 werd het EK-voetbal uit 2020 ingehaald. Nederland speelde de achtste tegen Tsjechië. Had Sijtje het ook deze keer goed, of zit de waarzeggende koe er soms ook naast? 

Tekst gaat door onder video.

Sijtje voorspelt wedstrijd Nederland - Tjechië in 2021 - NH Nieuws

Sijtje was voor boer Harry en zijn gezin veel meer dan alleen een voetbalorakel. "Ze is onderhand familie van me geworden", vertelt hij tegen NH.

"Sijtje werd geboren als een tweeling, ik weet het nog als de dag van gisteren: daar heb ik nog allemaal foto's van. Zelf kreeg ze ook twee keer een tweeling en ik heb veel nakomelingen van haar." Of een van Sijtjes nakomelingen voorspellende gaves heeft moet nog blijken.

Lees ook