Ga naar Content

Het jongensboek van Eddy Holdert: Haarlemse superspits bezorgt HFC de beker

De Haarlemse voetbalclub, Koninklijke HFC speelt vanavond in de eerste ronde van de KNVB Beker tegen Go Ahead Eagles, de nummer vijf van de Eredivisie. 'De Koninklijke' won het toernooi drie keer (1904, 1913 en 1915). Vooral de eerste in die reeks spreekt tot de verbeelding. Het was onmiskenbaar het toernooi van superspits Eddy Holdert. 

Foto: Eddy Holdert. Rechts een afbeelding van een wedstrijd tussen HFC en Haarlem uit 1911. Jubilemboek Koninklijke HFC/Noord-Hollands Archief.

Als de voetballoopbaan van Eddy Holdert niet zo kort was geweest, was hij de ideale hoofpersoon van zijn eigen jongensboek geweest. Eddy is nog maar tien jaar als hij onder de hoede van zijn oudere broer Hak in de Haarlemmerhout met andere jongens uit de buurt een balletje trapt. Het in 1879 opgerichte HFC heeft dan nog geen eigen veld, maar zodra dat er is, is Eddy niet meer weg te slaan van de Spaanjaardslaan. Hij traint hard om zijn droom, vaste speler worden van het eerste, waar te maken. 

Debuut

Het is niet exact na te gaan hoe oud Eddy is als hij zijn debuut maakt in HFC 1. Vermoedelijk is hij dan pas zestien. In de vijfmans voorhoede is hij een snelle rechtsbinnen met dynamiet in zijn voeten. In het seizoen 1903/1904 maakt hij in 28 wedstrijden liefst 64 doelpunten, dat is gemiddeld meer dan twee goals per wedstrijd. Het jubileumboek ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de club in 1919 zegt erover: 

 ''De goalkeepers hebben heel wat angstige momenten uitgestaan, als zij onzen langen blonden rechtsbinnen op zich zagen afstormen. Vraag het den man maar eens die in den bekenden bekerwedstrijd het VVV-doel verdedigde en dertien maal door Eddy gepasseerd werd.''    

'Voetbalknietje'

De dertien doelpunten die Eddy die dag maakt (6 december 1903) staan bijna 120 jaar later nog steeds als een record in de boeken. Nooit scoorde iemand vaker in een bekerwedstrijd. Ook de uitslag van de wedstrijd is uniek. HFC wint met 25-0 van het Amsterdamse VVV (Veni Vidi Vici). Uiteraard scoort Eddy ook in de finale (uit een penalty), die HFC met 3-1 wint van het Haagse HVV. Kort daarna komt er, hij is nog maar net achttien jaar, een einde aan zijn loopbaan. De oorzaak: een 'voetbalknietje'.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Het elftal van HFC dat in 1904 de Holdertbeker won. Onder tweede van links Eddy Holdert. Jubileumboek HFC.

Uit het jubileumboek van HFC: ''Eddy's voetballoopbaan is glorierijk maar betrekkelijk kort geweest. Hij was nog op het Haarlemsch Gymnasium, toen hij bij de Amsterdamsche schoolwedstrijden één zijner knieën zodanig bezeerde, dat hij het spelen verder heeft moeten opgeven.'' 

'Diep denker'

Als HFC de beker negen jaar later wéér wint, zit Eddy Holdert in het bestuur. ''Schrander opmerker en diep denker als hij was, hebben zijnen adviezen er mengmaal toe geleid dat bij moeilijke kwesties de voor HFC juiste oplossing werd gevonden'', roemt de schrijver hem in hetzelfde jubileumboek ook als bestuurslid. 

Rood en Wit

HFC wint de beker in 1915 voor de derde en laatste keer. Holdert heeft dan geen officiële functie meer bij de club. Hij heeft het te druk met zijn werk. Zijn oudere broer Hak, eigenaar van De Telegraaf, heeft hem de dagelijkse leiding van de krant gegeven. Eddy blijft wel cricketen bij HFC's zustervereniging Rood en Wit. In 1958 overlijdt Eddy Holdert. Hij is dan 72  jaar.       

Met dank aan Hugo Bettink en Bert Vermeer, archiefcommissie Koninklijke HFC.

Een replica van de beker voor alle winnaars

In de jaren dat HFC de nationale beker wint, wordt nog gespeeld om de Holdertcup, de voorloper van het latere KNVB-bekertoernooi. Naamgever is Eddy's oudere broer Hak, uitgever en directeur van De Telegraaf. Geïnspireerd door de Engelse FA Cup wil hij clubs uit het hele land tegen elkaar laten spelen. 

In de eerste editie in 1894 doen slechts twee verenigingen mee aan de Holdertbeker, HFC Haarlem en HFC (nog zonder het predicaat 'Koninklijk', dat voorvoegsel verdient het pas in 1959). HFC wint de eerste Nederlandse bekerwedstrijd ooit met 3-1. 

Oorlog

Met uitzondering van de jaren '20 van de vorige eeuw (het heet dan het NVB-toernooi) wordt tot in de oorlog om de Holdertbeker gespeeld, In 1944 overlijdt Hak Holdert. De achternaam van topschutter Eddy als naamgever van het toernooi verdwijnt. De KNVB gaat het toernooi voortaan zelf organiseren. Het is niet duidelijk in hoeverre het oorlogsverleden van Hak daaraan ten grondslag ligt. In WO II werkte hij als directeur van De Telegraaf samen met de Duitsers.

Willem II 

Willem II is de laatste winnaar van de Holdertbeker, maar heeft de cup niet meer in bezit. Waar de bokaal wél is, weet niemand. Bert Vermeer, archivaris van Koninklijke HFC: ''Willem II heeft een ontvangstbewijs dat ze de Holdertbeker in de oorlog hebben ingeleverd bij de KNVB. Maar daar is-ie zoekgeraakt.''

Op initiatief van het Delftse Concordia (winnaar in 1906) is voor elke van de zestien winnaars van de Holdertbeker een replica gemaakt, dus ook Koninklijke HFC heeft er één. Quick (Den Haag) won de beker het vaakst, vier keer.

Replica van de Holdertbeker. - Foto: NH Nieuws

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]