Ga naar Content

Langs de Hollandse Waterlinies: tegenwoordig beschermen de forten rust, natuur én kwetsbare jongeren

De Hollandse waterlinies: een reeks van bijna honderd forten die de historie vertellen van een unieke Nederlandse manier van verdedigen. Het onder water zetten van land om een vijand tegen te houden, wordt nergens ter wereld op die manier ingezet. Het heeft het verdedigingssysteem de status gegeven van UNESCO Werelderfgoed.

Fort aan de Nekkerweg, voor de herbestemming als wellnesscentrum - Foto: NH

Inmiddels niet meer nodig om ons land te beschermen, hebben de linies zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Dat is gelukt. Vandaag de dag zijn het bolwerken geworden van rust, natuur en samenkomst.

Van verval naar vernieuwing

Lange tijd werd er niet naar de forten omgekeken. Decennialang lagen sommige vergeten in het landschap, maar dat is verleden tijd. Stuk voor stuk hebben ze een bestemming gekregen die ze weer hedendaags onderdeel maakt van ons land. Zo kreeg het fort aan de Nekkerweg een nieuwe invulling als wellnesscentrum. Daar gingen jaren overheen, maar inmiddels brengen saunagangers en hotelgasten weer leven terug in het fort.

Tekst gaat door onder de foto.

Fort bij Krommeniedijk, ook bekend als Fort K'ijk. - Foto: NH

Beschutting

In het fort bij de Krommeniedijk wordt tegenwoordig zelfs permanent gewoond. Jongeren met autisme leiden er een zo zelfstandig mogelijk leven, waar ze bij ondersteund worden door begeleiders van een jeugdzorginstelling. Waar het fort ooit de omgeving moest vrijwaren van de vijand, beschermt het nu de bewoners tegen teveel prikkels.

Maar er gebeurt meer rond het fort. Zoals eerder in deze serie te zien was, biedt de omgeving van het fort plek aan duizenden grutto's. Die meervoudige herbestemming is op meer forten terug te vinden. Bijna overal zijn het bolwerken van rust, natuur en ontspanning.

Dit is het laatste artikel van een serie van twaalf, als begeleiding van de televisieserie.

Lees ook

Wil je meer weten over dit onderwerp: dat kan op de website Hollandse Waterlinies

Langs de Hollandse Waterlinies bestaat uit 12 afleveringen en is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.