Ga naar Content

Langs de Hollandse Waterlinies: bij fort aan de Nekkerweg houden metersdikke muren de warmte binnen

Veel van de forten van de Hollandse Waterlinies zijn speciaal gebouwd om samen een systeem te vormen dat de vijand buiten de deur kon houden, door het land eromheen onder water te zetten. De nieuwste technieken werden gebruikt, zoals beton; een materiaal dat pas net als bouwmateriaal ontwikkeld was. Ook nu zijn forten weer plekken waar volop geïnnoveerd wordt.

Foto:

Muren als isolatie

Het fort aan de Nekkerweg in de Beemster staat voor saunaliefhebbers beter bekend als Fort Resort Beemster. Tegenwoordig huist er een wellnesscentrum in. Frank Bart begon in 2011 met de grootscheepse verbouwing van het fort, waarin hij probeerde zoveel mogelijk originele details te behouden.

Ook moest er effectief omgegaan worden met energie. De muren die de soldaten eerder beschermden tegen granaatinslagen, houden nu de binnenruimte op een constante temperatuur, legt Bart uit. "Wanneer je het beton langzaam opwarmt, wordt het eigenlijk een warme schil om je heen en dan is het het hele jaar door dezelfde temperatuur." Dit houdt de stookkosten relatief laag.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto:

Opgaan in de omgeving

In de buitenruimte wordt gebruikgemaakt van de oorspronkelijke aanleg van het fort. De met gras begroeide wallen om het terrein bieden beschutting aan de saunagasten, terwijl ze er ook voor zorgen dat het complex er van buitenaf nog steeds bijna uitziet als vroeger. 

Ook in de gracht om het fort heen zwemmen weer mensen. Dat zijn geen soldaten meer, die zo'n duik ook gebruikten om zich te wassen. Toentertijd waren er nog geen douches. Nu zijn het gasten die zich er afkoelen als onderdeel van hun saunagang. Die luxe van doorlopend warm water om in te ontspannen is misschien nog wel het grootste contrast met vroeger.

Lees ook

Wil je meer weten over dit onderwerp: dat kan op de website Hollandse Waterlinies

Langs de Hollandse Waterlinies bestaat uit 12 afleveringen en is een samenwerking tussen de regionale omroepen NH, RTV Utrecht, Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

De serie is mede mogelijk gemaakt door: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Rivierenland, Provincie Noord-Holland, Provincie Utrecht, Provincie Gelderland en Provincie Noord-Brabant.