Ga naar Content

Bomen over bomen: Haarlemmers praten mee over de stadsboom van de toekomst

In de Haarlemse Kweektuin is woensdag 1 november een bijeenkomst waarin de toekomst van bomen in de stad centraal staat. Haarlemmers kunnen hun vragen en visie kwijt bij ecologen en stedenbouwkundigen.

Monumentale rode beuk Haarlem - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Volgens de gemeente zijn bomen in de stad onmisbaar. Ze zorgen voor groen en verkoeling op hete dagen. Vogels en andere dieren vinden er hun woning en bomen zijn gewoon mooi. Haarlemmer Berry van der Hoorn is docent stadsecologie aan hogeschool Inholland: "Een stad zonder bomen zou een arme en hete boel zijn."

Maar hoe ziet de toekomst van de stadsbomen eruit? Daarover wordt woensdagavond in de Kweektuin gesproken. Dat was vroeger ook de plek waar de bomen voor de stad werden gekweekt. Van der Hoorn wil het vooral hebben over het belang van bomen voor de biodiversiteit in de stad. 

Geschikt/ongeschikt

Een goed bomenbeleid is een kwestie van de juiste keuzes maken, vindt Van der Hoorn. "Welke bomen zijn geschikt en welke niet? Je moet kiezen voor boomsoorten die veel nectar produceren. Dat trekt hommels, bijen en vlinders aan. En dan zie je meteen dat vleermuizen daar weer hun eten vandaan halen."

Een linde is een ideale stadsboom, legt de onderzoeker uit. "Die produceert veel nectar. In Haarlem staan veel platanen. Absoluut mooi om te zien, maar het zijn steriele bomen. Daar komen geen insecten op af." 

Bomenexperts

Naast Van der Hoorn vertellen meer experts over het belang van stadsbomen, zoals stedenbouwkundige Nanda Sluijsmans, docent ruimtelijke ordening, planologie en stedenbouw Ted van der Klaauw en de gemeentelijke strateeg groenbeleid en ecologie Marie Thérèse Tetteroo-Mathijsen. Tetteroo-Mathijsen legt onder meer uit hoe belangrijk gezonde, oude bomen zijn en legt uit hoe bewoners goed met bomen op hun eigen terrein kunnen omgaan.

De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Palmenkas op de Kweektuin aan de Kleverlaan. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]