Ga naar Content

Geen achtste wereldtitel zonneracen voor Haarlemse studenten: "Maar toch trots"

Kees, Tijn en Basthian uit Haarlem zijn er met hun team van TU Delft niet in geslaagd om voor de achtste keer de wereldtitel zonneracen te behalen. "De auto's van België en TU Twente reden echt harder", concludeert elektro-engineer en coureur Kees Broek. 

Toch feest voor Delfts zonnewagenteam om derde plek - Foto: Brunel Solar Team / Sylke van der Kleij

Halverwege de race van 3.000 kilometer door de outback van Australië werd de zonnewagen Nuna 12 van TU Delft al ingehaald door de wagen van Twente. En België bleef gedurende de week van start tot finish koploper. 

Geen revanche

Het team uit Delft probeerde na het verlies van de race in 2019, die een catastrofaal einde kende met het in de brand vliegen van de wagen, de wereldtitel weer mee naar huis te nemen.  Maar dat lukte dus niet. De race wordt eens in de twee jaar gehouden. In 2021 kon de Solar Challenge door coronamaatregelen niet worden verreden. Tot 2019 was de zonnewagen van Delft altijd superieur. 

"Het was wel even slikken dat we geen revanche hebben kunnen nemen, maar we zijn toch trots." Kees Broek voelde de bui eerder deze week al hangen. Door pech met een verkeerslicht, juist op het moment dat de Nuna 12 aankwam, reed de wagen van Twente voorbij. "Maar hun wagen en die van België reden ook echt hard."

Onderzoek

Volgens Kees blijft het gissen waarom deze wagens harder reden. "Je weet niet wat er in de auto zit. Maar wat wij wel zagen is dat de vorm van hun auto toch echt anders is." Kees vertelt vanuit het restaurant waar het team hun derde plek viert, dat uit tests bleek dat de 'catamaran-vorm' van de Nuna 12 het beste zou zijn. De wagen van TU Twente heeft meer een kogelvorm. 

"Het volgende team gaat nu onderzoeken hoe dat zit", zegt Broek. Met de kennis van het huidige team van TU Delft wordt alweer gebouwd aan de volgende versie van de Nuna. Zo wordt de technologie van rijden op zonne-energie steeds verder verbeterd. En Kees weet al dat hij met zijn kennis als elektro-engineer actief zal meedenken aan het verbeteren van de zonnepanelen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]